За КМГ Директорът на Центъра за насърчаване сътрудничеството в селското стопанство между Китай и ЦИЕ  подчерта, че това е първата среща между него и новия директор на ККЦ г-н Хун Хай, откакто двамата са заели позициите си неотдавна. „Перспективите за младите предприемачи от България и Китай в областта на селското стопанство и електронната търговия, както и зачестяване на двустранните уебинари, B2B форуми и засилване на културните връзки в рамките на Инициативата за сътрудничество между Китай и ЦИЕ, в контекста на стремежа към иновации и дигитализация, бяха част от  акцентите по време на разговорите ни с директора на Китайския културен център в София г-н Хун Хай”, каза директора на Центъра за насърчаване сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и ЦИЕ д-р Момчил Станишев непосредствено след срещата. 

Той се спря на някои основни моменти в разговорите по време на срещата му с директор Хун Хай:

 „Дискутирахме възможностите за засилване на сътрудничеството в областта на селското стопанство, търговските отношения, културния и образователен обмен между страните от ЦИЕ и Китай. Като Директор  на ЦНСССКЦИЕ представих пред китайските ни приятели подробности за дейността на нашия Център, а също и  активните инициативи и програми, които планираме да осъществим до края на годината”.

Д-р Момчил Станишев подчерта, че директор Хун Хай е проявил интерес към  предстоящата  Международна научно-практическа конференция по повод 10 години от създаването на Инициативата за сътрудничество между Китай и ЦИЕ, която ще се проведе на 4 и 5 ноември т.г. в българската столица София.

„Директорът на Китайския културен център в София г-н Хун Хай потвърди интереса на китайската страна за участие в Конференцията, като беше изявено желание за включване в секцията, посветена на образователния и културен обмен между страните”, каза г-н  Станишев.

Други акценти в разговорите по време на срещата в ККЦ са били възможностите за реализирането на кулинарни проекти и фестивал в тази насока, както и развитието на винен туризъм в България и региона, който би представлявал интерес за китайския турист, коментира председателят на  ЦНСССКЦИЕ.

Той добави, че в срещата е взел участие и г-н Майкъл Чен, председател на Балканската търговска и инвестиционна камара, с когото са били обсъдени перспективите за младите предприемачи от България и Китай в областта на селското стопанство и електронната търговия.

„Г-н Хун Хай, Директор на ККЦ в София, който също така е и главен представител на гр. Нинбо за България, представи възможностите за търговия с различни селскостопански стоки, храни и напитки, както и електроника”, обясни г-н Станишев и подчерта, че са били обсъдени и нови идеи за подобряване на търговско-икономическите връзки между България и Китай. Разгледана е била и възможността за организиране на бизнес делегация от сектор селско стопанство, която да посети гр. Нинбо.

В края на коментара си директорът на ЦНСССЦИЕ изрази задоволство от потвърденото по време на срещата желание и от двете страни за зачестяване на двустранните уебинари, B2B форуми и засилване на културните връзки в рамките на Механизма за сътрудничество между Китай и ЦИЕ, в контекста на стремежа към иновации, дигитализация и използване на най-новите технологии.

Радио Китай за чужбина

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук