Джао Юлиен, 46-годишен земеделски производител от село в провинция Гуейджоу в югозападната част на Китай, на младини е загубил и двете си ръце от китката надолу при изгаряне с вряла вода. След това, преди 20 години, той се оженил за Дзян Цин, жена с увредено зрение от съседно село, и имат син и дъщеря. Двойката се грижи също за бащата на Джао и за по-малкия му брат, който страда от детски паралич.

Животът бил много труден, но Джао решил да се стегне. Той и съпругата му отказали да живеят с помощите от правителството, и през 90-те години започнали да отглеждат тютюн, за да издържат семейството.

Това е физически трудна работа, но двойката работи много добре заедно. Джао копае и сади, използвайки горната част на ръцете си, за да държи лопатата и мотиката, докато сляпата му жена бере листата на тютюна и ги изсушава с негова помощ.

Семейството сега жъне плодовете на упорития си труд и непоколебимостта си. Те отглеждат 0.67 хектара тютюн, и това им носи доход от най-малко 20 000 юана (около 2 847 щатски долара) годишно. С това те построили нови къщи и могат да си позволят таксите за училище на децата им.

„Още откакто бях малка винаги ми казваха, че дори и да не виждам, трябва да се науча да правя нещо или иначе ще гладувам,” каза Дзян. „След като се омъжих разбрах, че за да живеем добре, ние трябва да разчитаме на себе си.”

Тази двойка със силна воля е преживяла заедно много трудности. Служител от администрацията на селото каза, че именно тяхната решителност е вдъхновила много от местните жители да се справят по-добре.

Мариян Драганов
източник: Китайска информационна агенция Синхуа