Кампанията започна на 5 юни в с. Долни Вадин

Знаете ли, че река Дунав е сред 10-те реки в света, застрашени от най-силно замърсяване? По време на пътя й през Европа, тя събира водите си от цели 19 държави, като в долната си част, където сме и ние, вече е силно засегната от човешката дейност, изливайки тонове пластмаса в Черно море и световния океан.

За четвърта поредна година Еко Партнърс България, съвместно с Басейнова дирекция Дунавски район, Waste Free Oceans и Каяк клуб Свищов организират почистване в редица градове по продължението на реката. Откриването на кампанията с име „Да изчистим Дунав заедно“ бе на 5 юни в с. Долни Вадин от 11 ч., където местни граждани и природолюбители се включиха в почистването на района. Началото дадоха домакините на първото събитие: кметът на с. Долни Вадин, г-н Иван Спасов, г-жа Анелия Радулова от читалище „Съзнание 1927“. Акцията по почистване се води от директора на Басейнова дирекция „Дунавски район“ инж. Петър Димитров.

За да се насладят на съкровищата на реката, посетителите ще имат възможност да се повозят с каяк по нея и да запечатат момента с красиви снимки. Всяко от събитията е обогатено допълнително от редица активности, които се организирани на място, където малки и големи ще могат да се забавляват и да печелят награди. По време на цялата кампания, всеки помогнал в почистването, ще може да се включи в специално организиран фотоконкурс, където притежателят на най-добрата снимка ще може да спечели фотоапарат за моменти снимки.

Каним ви на 2 август, вторник, от 10:00 ч., на плажа на гр. Никопол!

След като почистихме бреговете на р. Дунав при с. Долни Вадин, гр. Белене и гр. Свищов, провеждайки интересни образователни дейности за разделното събиране на отпадъци за деца и възрастни и откривайки приключението Дунав на каяци в реката, предстои да занесем този малък празник на следващата му дестинация – Никопол.

Смята се, че в делтата на р. Дунав има повече от 5000 отделни вида животни и растения. Тя е предпочитано място за обитаване от множество видове диви животни и птици. Заедно можем да пазим реката чиста и да се грижим да запазим биоразнообразието в района.

Инициативата ще продължи до м. ноември. За повече информация за кампанията следете Facebook страницата на Еко Партнърс България АД, където ще се публикуват допълнителни подробности.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук