Sommet de l’Elevage е едно от най-важните събития в света на животновъдството не само във Франция, но и в международен мащаб. Всяка година изложението, което се намира в централния френски масив, в Клермон-Феран, се открива от едни от най-важните френски политици, като в продължение на 4-те му дни, освен посещения на ферми, практически демонстрации и конференции, се съобщават и новостите в селското стопанство и фермерските политики. Тази година официалното откриване бе възложено на френския земеделски министър Жулиен Дьонорманди, което се състоя на 5 октомври в Grande Halle d’Auvergne.

Откриването

г-н Жулиен Дьонорманди

По време на встъпителната конференция „Животновъдството в сърцето на Европа“, г-н Жулиен Дьонорманди говори в присъствието на представители на национални и европейски животновъдни организации, различни браншови организации, френски евродепутати и народни представители от Националното събрание на Франция и журналисти. Той акцентира върху политиките и нововъведенията, които трябва да се случат в първата половина на 2022 г., докато трае френско председателство на Европейския съюз. След това министъра обходи залата, посветена на месодайното говедовъдство. В края на посещението си г-н Жулиен Дьонорманди заяви: „Нека се гордеем с нашето качествено животновъдство. То трябва да бъде възнаградено като такова. Не случайно у нас се провежда първия европейски животновъден панаир на високо ниво! Благодарим на нашите животновъди!“

зам.-министърът на земеделието, храните и горите доц. Д-р Крум Недялков

Тази година България нямаше щанд на изложението, но за сметка на това зам.-министърът на земеделието, храните и горите доц. Д-р Крум Недялков присъства. В рамките на работната си визита той проведе срещи с Урвана Керек, съветник по животновъдство и хуманно отношение към животните на министъра на земеделието и храните (МЗХ) на Франция и Брюно Ферейра – главен директор на ГД „Прехрана“ на МЗХ на Франция. Те обсъдиха теми от областта на животновъдството. Сред поставените въпроси бяха здравеопазването и хуманното отношение към животните и организацията на ветеринарно-медицинското обслужване. По време на срещата се обмениха мнения и за  стратегията и политиката за намаляване разхищението на храни. Заместник-министър Неделков информира, че в България ще се прилага Национална програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни, която обхваща периода 2021–2026 г. 

В рамките на визитата си, заместник-министър Неделков се срещна и с Гонзало Канталпиедра-Ижар, изследовател в Националния институт за изследвания в земеделието, храните и околната среда (INRAE). Двамата обсъдиха в детайли двустранни научни работни проекти, които са насочени към подобряване методите на хранене и повишаване продуктивността при животните. Доц. Крум Неделков посети и изследователски център на INRAE в гр. Клермон-Феран, към когото работят 18 научни института.

Някои по-интересни моменти от изложението

За да демонстрираме мащабите на Sommet de l’Elevage, споделяме с читателите ни някои по-любопитни и важни фрагменти от 4-дневното събитие.

През 4 си дена в началото на октомври, Sommet de l’Elevage 2021 бе посетено от 93 000 души – предимно професионалисти в областта на селското стопанство, но също така и любители. Сред всички тях бе и делегацията от 20-тина българи.

Целодневно посетителите ставаха свидетели на конкурси на различните породи животни, аукциони, състезания, посещения на ферми, конференции на теми като правилно и ефективно управление на ферми, здраве на животните, околна среда, генетика и селекция и много други теми, от изключителна важност за развитието на животновъдството и бизнеса. Около обед всички отдъхваха в един от четирите топ-ресторанта на територията на изложението, след което всичко продължаваше отново.

След тези интензивни 4 дена в света на животновъдството, можем само да си пожелаем до дойдем пак през 2022 – година, посветена на порода шароле.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук