На 7 и 8 юни в Сливен Експо Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България организира Първото национално изложение на френските породи в България и Десетото национално изложение с конкурс за породата Ил дьо Франс. В изложението участваха развъдни организации и фермери с породи овце Ил дьо Франс, Мутон Шароле, Лакон и Вандеен, както и коне от порода Френски Рисак. За съжаление представители на породите говеда – Лимузин, Шароле, Монбелиард, Гаскон и Обрак и Алпийска кафява коза не успяха да се включат в изложението, както се очакваше, но организаторите се надяват следващата година всякакви трудности да бъдат преодолени.

Д-р Евгения Ачкаканова, инициатор на събитието, откри изложението с представяне на френските породи животни в България,  поздрави участниците, всички присъстващи и представи официалните гости на трибуната: Силвия Василева – директор на дирекция „Животновъдство” в МЗХГ и Николай Маринов, главен директор на главна дирекция „Земеделие и регионална политика”, Младен Младенов, изп. директор на Национална  служба за съвети в земеделието, проф. д-р Мая Игнатова, зам.-председател на Селскостопанска академия, доц. д-р Димитър Панайотов, декан на Аграрен факултет при Тракийски университет, Георги Йорданов, изп. директор на ИАСРЖ и съорганизатор на изложението, след което представи и чуждестранните официални гости, а именно: председателя на френската организация за развъждане  на месодайните породи Ил дьо Франс и Тексел г-н Жан-Пиер Жослен, както и г-жа Емануел Мурви директор на коневъдна организация Le Trotter. Не на последно място се спомена и д-р Пламен Пенчев, домакин на събитието, който настаняваше и се грижеше за участниците.

Д-р Ачкаканова изрази надежда, че това първо изложение на френската генетика в България ще се превърне в ежегодна традиция тук в Сливен, а посетителите и заинтересованите да бъдат все повече и повече всяка следваща година. Г-жа Силвия Василева прочете Поздравителен адрес от името на министър Десислава Танева, която подчерта, че животновъдните асоциации могат да разчитат на партньорство за такива изложения от страна на министерството. Г-н Георги Йорданов приветства присъстващите и пожела успех на доброто начинание, пожелавайки то да се превърне в традиция.  Председателите на четирите асоциации на френски породи съответно бяха представени, а именно – Пламен Николов и проф. Илия Димитрв (главен селекционер) от асоциацията на Ил дьо Франс, проф. Стайка Лалева – Мутон Шароле, д-р Янко Митов, който работи с двете породи овце Лакон и Мутон Шароле и Севдалин Севов – Лакон.

След официалната част, дойде ред на дефилирането на коне от породата Френски Рисак. Пламен Левков, изп. директор на НАК, запозна публиката с историята на порода. След края на дефилето компетентно жури оцени и награди най-добрите жребци и кобили.
(повече за породата може да видите в следващата статия – тук)

Междувременно течеше и Десето национално изложение с конкурс за порода овце Ил дьо Франс, проведено по развъдни групи и индивидуално участие.

Д-р Евгения Ачкаканова направи кратко резюме на породата, обяснявайки колко лесна за отглеждане е тя. Отглеждана не само в Европа, но и в Южна Африка, тя се адаптира лесно дори и на места с над 2500 м надморска височина. Най-важното за породата е доброто белтъчно хранене, което разкрива положителните качества на породата и дава продоволствие агнета с тегло 30–35 кг. Стандартът във Франция при изкупуване на животни е следният: 35 кг за женски агнета и 37 кг за мъжки агнета (не шилета).

След провеждането на конкурса за шампиони на породата Ил дьо Франс компетентното жури, начело с опитния френски животновъд г-н Жан-Пиер Жослен и членове проф. Илия Димитров и проф. Радослав Славов – селекционери в АИлФБ, излъчи първо победителите  от мъжки и женски шилета, от овце и от кочове по групи заедно с техните стопани.

Накрая, след много оспорван дебат и трудни решения журито излъчи и шампионите на индивидуалното участие: 

  • При възрастни кочове – „Норд Агро Комплекс”, с. Горно Абланово, обл. Русе, управител Емил Кирчев, представители Пламен Стойчев и Венелин Георгиев;
  • При млади кочове – „Агроевроплант” ЕООД, с. Царевец, обл. Добрич, управител  Пламен Николов.

Накрая всички отличени животни и участници бяха наградени.

Освен ежегодния конкурс на породата, бе направена демонстрация на ултразвук на бременни животни, както и оценка на трупа и дегустация на месо от три от породите – месодайните – Ил дьо Франс, Мутон Шароле и млечната Лакон и млечни продукти от Лакон произведени във ферма „Верде“.

Станислава Пекова