Съвета по продукти за растителна защита към БАБХ вписа четири нови продукта в регистъра по Закона за защита на растенията. Един от тях е адюванта „Текнофит пауър“, а трите медсъдържащи продукта за растителна защита, които са за ограничена и контролирана употреба на територията на Република България са „Косайд 2000 ВГ“, „Фунгуран ОХ 50 ВП“ и „Бордо Микс 20 ВП“. Всички те могат да бъдат използвани и в биопроизводството. Те са предназначени за контрол на вредителите по семкови и костилкови овощни видове. Препаратите са включени и в схемите по култури от „Национална програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“. На основание на националната програма през 2015 г. е разработена и нотифицирана държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски производители, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма за контрол на вредителите по трайни насаждения през зимния период”, като помощта се предоставя директно на земеделските производители на основание чл. 26 на Регламент (ЕО) № 702/2014 на Европейската комисия.

Целта на включването на новите препарати в регистъра по Закона за защита на растенията е опазване на овощните видове и повишаване качеството на получената от тях продукция. Есенно-зимните третирания са от изключително значение за контрол на плътността на вредителите, като с тях се унищожават зимуващите по кората на дърветата и в почвата насекомни неприятели и акари. Също така се предотвратява и развитието на причинителите на редица болести.

Актуална информация за „Национална програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“ можете да получите от областните дирекции по безопасност на храните и на сайта на Българската агенция по безопасност на храните.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук