Соме Дьо л’Елеваж – мисия: Насърчаване на френското производство на говеда, овце и еднокопитни животни. Това е изложение, фокусирано върху генетиката на кърмачетата и млечните продукти в планински и трудни райони.

Организаторите бяха особено доволни да приветстват не само Марк Фено, френският министър на земеделието и хранителната сигурност в деня на откриването (вторник, 4 октомври), но също така и редица представители от френския парламент. За Жак Шазале това беше „особено ефективно време за работа и дискусия с животновъди и фермерски организации, а посещението на министъра на земеделието беше високо оценено“, добавяйки: „Броят на сенаторите на шоуто беше забележителен, включително за първи път в историята посещение на председателя на френския сенат в лицето на Жерар Ларше. Доказателство, че SOMMET е важно събитие за политиците. 

Sommet de l’Elevage е домакин на eлитни френски и европейски животни, разположено върху 175 000 кв.м. Със 750 говеда за месо, 550 млечни говеда, 400 овце и 300 коня.   Четири дни, изпълнени с анимации: 2000 животни с високо генетично ниво, 1500 изложители, специализирани в развъдния бизнес. Конференции, анимации на земеделска тематика, конкурси и награди. Това е върхът на развъждането под селекционен контрол и както видяхме, с реализирани отлични резултати. Ресторанти с имена на емблематични френски породи месодайно говеждо предлагаха уникални ястия с невероятен вкус. Мисля, че такива вкусотии може да се опитат само тук в, в региона на Централен масив, местността Оверн. ПЪТ А РАЗВЪЖДАНЕТО2000
Както и в предишни години, конференциите се провеждаха по теми относно: селскостопански новини, управление на ферми, здраве на животните, околна среда, генетика.

Събитията на изложенията бяха богато представени, а много често – паралелно във времето и честно казано, за да видиш повече, се изискваше физическа подготовка и добра форма. Най-добрите екземпляри животни от емблематични френски породи, както и от европейски породи, се състезаваха в конкурси и съответно бяха награждавани през дните на изложението. Изложбата на два яка и монголска юрта, демонстрации на монголска кухня и присъствието на монголския министър на земеделието, като цяло, беше страхотна витрина за Монголия. Други акценти включват Международната вечер на добитъка, която привлече между 300 и 400 души и Европейския херефордски конгрес, който заинтересува около 100 фермери от Херефорд от 10 различни страни. „Делегатите бяха въодушевени; те успяха да посетят фермите на Херефорд и да открият град Клермон-Феран и околностите му. Този конгрес сигнализира за признаването на френския Херефорд Breed Society и включваше богат обмен на идеи и методи на отглеждане. Импулсът от тазгодишното отлично шоу и наситената програма, специално измислена за нашите международни посетители трябва да доведат до още повече чуждестранни делегати през следващата година.“, сподели г-н Беноа. „През 2023 г. Ще се проведат националните шампионати на две много популярни международни породи говеда – Лимузен в основният кръг за говеждо месо Zenith и в кръга за млечни говеда, Brown Swiss,” както заключава Бруно Дюфайе, президент на APRAMAC, асоциацията, която организира оценяването на добитъка по време на SOMMET.

Националният конкурс говеда от порода шароле представи спектакъл, изпълващ със задоволство публиката, заинтригувана от породата. В дните на изложението се проведоха и следните събития:

Бретонски шампионат по впрегатни коне,

Нормандско първенство с  презентация за генетика на говеждо месо с изкуствен интелект,

Представяне на романска овца – овчи ринг

Впечатляващи бяха  събитията:

Шампионат на монбелиард, национален шампионат херефорд, представяне на обрак и др.

В следобедните часове от изложението бяха организирани посещения на ферми , заедно с уреден транспорт и преводачи. Фермите, разпръснати из централен масив на най-красивите места, където французите отглеждат расови животни, извикваха неописуем възторг у всекиго, успял да се докосне, да види, да се порадва на чудесата  и постиженията на френското елитно животновъдство.

Един от акцентите по време на SOMMET de l’elevage беше международната гала вечер „Франция страната на добитъка“, организирана от France Génétique Elevage (FGE), с присъстващи  повече от 400 международни посетители. Събитието беше илюстрирано с представяне на  40 породи (говеда, овце, коне). Това шоу разкри широка гама от породи, които отговарят на разнообразието при отглеждане и пазарните изисквания; високоефективни разплодни животни, в резултат на строг процес на селекция; продукти на върха на прогреса и технологичните иновации.

В допълнение към представянето на породите е представено и потомството на няколко AI-бика: юници, потомци от полова сперма и едногодишни от терминално кръстосване с издържливи породи.

В края на вечерта беше предложен коктейл – на ринга и на маси– за всички участници. Беше чудесна възможност за всички международни делегации да обменят информация с членове на FGE в приятелска атмосфера. Много представително за качеството на френската оферта – това събитие е винаги харесвано от производители, търговци, научни работници, журналисти и ученици от аграрното обучение. SOMMET на веселбата. За 1521-те изложители на изложението това XXXI издание беше особено приятно като няколко големи договора бяха подписани в рамките на четирите дни и атмосферата беше особено оптимистична и приятелска. 

 Организаторите на SOMMET DE L’ELEVAGE бяха широко усмихнати в края на 4-ия ден от шоуто, тъй като изданието не можеше да завърши по-добре. „Целта е повече от постигната“ заяви Фабрис Бъртън, генералният мениджър на шоуто, който с удоволствие ни сподели: „105 000 посетители, включително 5 000 международни посетители се разхождаха по пътеките на шоуто. „Трябва да подчертаем отличния добитък, съдейки на тазгодишната изложба, включително породата шароле с нейните национални шампионати, която беше от най-високо качество, плюс рекорден брой технически конференции“, каза особено доволен Жак Шазале – председателят на SOMMET.

Относно Световната година на пасторализма би трябвало да се отбележи, че това последно издание на шоуто информира както животновъдната индустрия, така и политиците, че 2026 г. е обявена за Световна година на пасторализма и пасищата. „Изглежда, че кулминацията на 2026 г. трябва да бъде на SOMMET DE L’ELEVAGE с много планирани събития около темата за световния пасторализъм“, предлага Фабрис Бертон. Напълно осъзнавайки своята отговорност и активно замесени в тези области, от SOMMET посочиха точно устойчивостта като амбиция номер едно за утрешното селско стопанство чрез насърчаване на целия напредък и иновации, които имат за цел опазване на природата и човека.
Този широкообхватен ангажимент е подкрепен от ново лого и гордо изявление за намерение, което гласи: „SOMMET DE L’ELEVAGE – ИЗЛОЖЕНИЕ №1 В СВЕТА ЗА УСТОЙЧИВО ЖИВОТНОВЪДСТВО.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук