Националното изложение по животновъдство Сливен 2022 отвори врати. Най-голямото събитие в сектора е истински празник за българските фермери и животновъди, които са нетърпеливи да покажат пред публиката постиженията си в селекцията на елитни животни и породи за последните години. Това е XVI-то издание на престижния форум, организиран от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Министерството на земеделието, с подкрепата на Държавен фонд „Земеделие“.

Събитието бе официалното открито от заместник-министъра на земеделието  Крум Неделков, областния управител на област Сливен Минчо Афузов и Стефан Радев – кмет на община Сливен. Сред официалните гости бяха също Деница Димчева – директор на дирекция животновъдство в МЗ, председателят на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов, проф. Димитър Панайотов от Тракийския университет, директорът на областната дирекция на ДФ „Земеделие“ Корнелий Желязков и представителя на организаторите – изп. директор на ИАСРЖ Георги Йорданов.

Зам.-министър Крум Неделков поздрави участниците в изложението в Сливен и подчерта, че земеделското министерство винаги е стояло и подкрепяло инициативата, която има вече над 50-годишна история. В сложната и предизвикателна за всички обстановка той увери, че МЗ работи изключително интензивно, за да бъде в подкрепа на земеделските производители. „Фокусът на екипа ни е насочен към извършване на всички плащания в сектор Земеделие за 2022 г., без каквото и да е забавяне и навреме за всички вас.“ В съкратени срокове бяха приети заявленията на над 37 хиляди стопани за подпомагане на ликвидността в сектора, заради войната в Украйна. „Всички знаем важността и значението на помощта, която очаквате от тези над 426 млн. лева. От тях за сектор животновъдство са отделени над 200 млн. лв. за едри и дребни преживни животни, коне и пчелни семейства“, допълни още зам.-министър Неделков.

Изпълнителният директор на Агенцията по селекция и репродукция в животновъдството Георги Йорданов поздрави всички развъдни организации и фермери с откриването на изложението и благодари на ДФ „Земеделие“ за помощта за реализиране на най-големия специализиран форум в сектора. „Това ни позволява мероприятието да се проведе в този мащаб и в тази форма. Адмирации за и всички фермери, които днес отделиха от своето време и средства, този ден да бъде превърнат в Ден на българското животновъдство, както и за всички български фермери, които днес се занимават с животновъдство“, каза г-н Георги Йорданов. Организатори и участници са убедени, че половин вековната традиция на престижния форум е важно да се съхрани и да я завещаем на следващото поколение животновъди.  

Развитието на българското животновъдство е неразривно свързано с качеството на родните месни продукти, коментира от своя страна председателят на УС на Асоциацията на месопреработвателите в България Атанас Урджанов. Асоциацията е традиционен партньор на изложението в Сливен и за поредна година участва с кампанията „Дни на българското месо“. „Партньорството между българските производители и фирмите за преработка на месо е все по-добро и ни позволява да позиционираме страната ни и местното производство по най-добрия начин на българския и на международните пазари. Това е истинският смисъл на партньорството между нашите членове и животновъдните стопани, за да стигнем заедно до общата ни цел за все по-качествена и вкусна храна на българската трапеза“, допълни г-н Урджанов. Изложението продължава с демонстрации с овце, говеда и коне, парад на наградените животни, изложба на носителите на европейски и световни титли за 2022 от породата Българско овчарско куче, фермерски базар и други. За доброто настроение и удоволствие на посетителите има още вкусна българска скара, чеверме и богата фолклорна програма, със специалното участие на Елица Тодорова – трио и Ансамбълът за народни песни и танци „Сливен”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук