В Приморско бе открито годишното информационно събитие на ПМДР 2014 – 2020 г.

„Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. допринесе за положителна промяна и развитие на сектора“. Това заяви заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев по време на откриването на годишното информационно събитие на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР 2014-2020 г.) в Приморско. Събитието бе организирано от дирекция „Морско дело и рибарство“ – Управляващ орган на ПМДР 2014-2020 г. към Министерството на земеделието.

Заместник-министър Бурджев допълни, че са договорени 81% от бюджета на ПМДР 2014-2020 г., като уточни, че изплатените средства към бенефициентите по програмата са в размер на 53.8% от общия бюджет.

На форума бяха представени резултатите от изпълнението на програмата и добри практики с интересни проекти. На срещата бе оповестена информация и за актуалните процедури, допустимите кандидати, допустимите дейности и разходи, и крайните срокове за прием на проекти. В годишното информационно събитие участваха представители на сектор „Рибарство“, на публичната власт, на научните среди, на бизнеса, на Фонда на фондовете, на местните инициативни рибарски групи и на неправителствения сектор.

В рамките на събитието от „Фонд мениджър на финансови инструменти в България“ (Фонд на фондовете) беше направена презентация на финансовия инструмент по ПМДР 2014-2020 г. По програмата ще бъдат предоставяни индивидуални гаранции на банки в страната, за да бъде стимулирано кредитирането на устойчиви и жизнеспособни проекти. Гаранционният продукт ще обезпечава до 80% от всеки кредит при максимален размер на гаранцията до 1 млн. лв.

Аграрният заместник-министър Бурджев сподели и напредъка при подготовката на програмен период 2021-2027 г. Очаква се официалната версия на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 г. да бъде изпратена официално на Европейската комисия до няколко дни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук