За 10-и пореден път на поляните край Петропавловския манастир до Арбанаси, област Велико Търново се проведе Национален събор на овцевъдите в България. Тази година събитието постави рекорд с над 230 000 посетители от страната и чужбина. Празничните дни около Гергьовден бяха отбелязани с изложение на повече от 1000 чистопородни животни, богата фолклорна програма и кулинарна зона  –  “В търсене на забравения вкус”, за традиционни български ястия.

Съборът се организира от Сдружение „Национален събор на овцевъдите в България“ и Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България (НАРМОБ) със съдействието на Министерство на земеделието и храните  и общините: Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.

Съборът беше открит на 6 май 2022 г. от министъра на земеделието Иван Иванов. Началото беше поставено с изпълнение на смолянския оркестър „101 каба гайди“, кукери джумалии от с. Калугерово, пазарджишко и каракачанския танцов  състав „Кацандонис“, Карлово. Атракциите включваха спектакъл и демонстрация на бойни умения на старите българи –  школа „Багатур“, етновъзстановка „Чифликът“, народни борби в различни категории, гергьовски курбан с Ути Бъчваров, нестинарко шоу, панорамно издигане с балон… В рамките на събора беше проведен националният фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ с над 2500 изпълнители.

Посетителите на събора имаха възможност да разгледат отблизо елитни овце и кози под селекционен контрол. От българските породи овце бяха представени плевенска черноглава, медночервена шуменска, старозагорска, бяла и вакла маришка, българска тънкорунна, синтетична българска млечна. Впечатление направиха екземплярите от породата калоферска дългокосместа коза. От вносните породи овце бяха показани ил дьо франс, мутон шароле, аваси, асаф, романовска, дорпер, както и представители на някои по-малко познати и редки породи като Valais Blacknose, цвартблес, бергамаска, бордър лестър, декоративни овце. Интерес предизвикаха също и чистопородните животни от породите боер, саанска и тогенбургска коза.

Част от събитието бяха състезанията за ръчна стрижба на овце, ръчно доене на овце, машинно доене на кози и  най-оспорваното – за най-тежък коч. Победител в състезанието за стрижба на мериносова овца стана Бойко Георгиев от с. Боринци с време 12,28 мин. на 6 май и подобрен резултат от 9,54 мин. на следващия ден. Надпреварата по ръчно доене беше спечелена от Йордан Мариянов от град Средец. Състезанието за най-тежък коч беше забавено заради технически проблеми с кантара, но резултатът беше съобщен след  дефиле и окомерна оценка на участниците. Призът „Мистър Коч“ отиде при коч Коци на Веселин Димитров от село Слънчево (кръстоска между баща асаф и майка плевенска черноглава) и коч Гоша от село Въбел (порода плевенска черноглава).

Състоя се дефиле на 78 елитни български овчарски кучета от 7 клуба и демонстрация на работа с кучета пастири. Много зрители събраха демонстрациите по обездка и паркур, както и състезанието по теглене на товари от най-големите коне – тежковозите. В неделния ден беше проведен аукцион за овце, кочове, агнета и кучета, което произведе силни емоции.

На Гергьовден бяха излъчени победителите в състезанието за най-хубаво сирене, кашкавал и оригинален продукт от овче/козе мляко. Освен традиционни месни и млечни продукти на щандовете бяха изложени кашкавали с чили и подправки, деликатеси от дивечово и конско месо, и нещо съвсем ново на пазара – бонбони с магарешко мляко от фермата в с. Желява.

По време на събитието беше отворена информационна шатра на Министерство на земеделието и храните, където животновъдите имаха възможност да контактуват пряко със специалисти и да задават своите въпроси. Присъстваха също представители на фирми за ветеринарно-медицински продукти, фуражи, техника и научна литература.

Целта на събора е да представи и възроди традиционния български поминък, занаяти и фолклор. Организаторите определено постигат успехи в тази посока с атмосферата на автентичност и поддържането на нематериалното културно наследство.

Ас. Виктория Маринчева, гл. ас. Илиян Манев,
Лесотехнически университет, София
Снимки  Виктория Маринчева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук