Префектурата Аксу в северозападния Синдзян-Уйгурски автономен район е най-авторитетният производител на ябълки Фуджи в Китай, и постига сериозни успехи в използването на своите несравними ябълки за борба срещу бедността.

„Тайната на ябълките от Аксу и тяхната популярност е, че земеделските производители в региона отглеждат ябълки, богати на захар”, каза фермерът Ли Джихуа. “Освен това, нашите ябълки са много големи, като средният им диаметър е 75 мм.“ Ли отглежда около 2 хектара с ябълкови дървета сорт Фуджи, и това му носи стабилни годишни доходи от почти 1 милион юана (около 130,000 щатски долара). „Преди седем години, преди да се захвана с овощарство, аз печелех едва 1/9 от сегашните ми доходи,“ каза Ли, допълвайки, че използването на химически торове е строго забранено в неговата градина. Вместо тях, той използва тор от кози, а също и други биоторове.

През 2017 г., източната китайска провинция Джъдзян инициира въвеждането на договорна система, целяща да помогне на фермерите от Аксу да продават ябълки Фуджи в повече градове в провинцията. Джъдзян помогна на Аксу да изгради мрежа за продажби, която генерира приходи на стойност повече от 1.4 милиарда юана, и от нея се възползваха над 20,000 бедни земеделски производители от префектурата. „Джъдзян стана сериозен купувач на нашите ябълки“, каза Моу Жонбао от една от индустриалните асоциации в Аксу. „Програмата ни помага да намерим качествени складови и логистични услуги.“

Според местните власти, продажбите на плодове в Аксу формират над една трета от приходите на глава от населението в региона, а ябълките Фуджи представляват близо 70% от 43-те милиона тона ябълки, отгледани в Китай през 2016 г. и 2017 г. „Нашите плодове, както и много други селскостопански продукти, са много популярни, но връзката между производителите и пазарите беше слаба“, каза Моу. „Програмата ни помогна да решим проблема.“

„Ябълките Фуджи в Аксу съдържат около 10 процента захар, плътни са, и са по-сладки и по-хрупкави от много други видове ябълки“, каза Ху Джанпин, мениджър на земеделска фирма-производител, базирана в Аксу. „Ябълките от Аксу са доста известни в Китай, но ние все още очакваме ябълките ни да може да бъдат продавани на повече пазари в чужбина“, каза той.

Мариян Драганов,
източник: Китайска информационна агенция Синхуа
снимка: Шън Цяо, Синхуа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук