Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Българския ветеринарен съюз (БВС) постигнаха съгласие за изпълнението на Национална програма за профилактика, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите. Програмата е одобрена от Министерски съвет.

Срещата се състоя между изпълнителния директор на БАБХ проф. д-р Христо Даскалов, зам. изпълнителния директор д-р Ангел Мавровски, председателя на БВС д-р Трифон Цветков и председателя на областната структура на БВС гр. Враца д-р Мирослав Първанов.

Програмата ще бъде в изпълнение до 2024 година, като в нея са заложени редица нови елементи на база анализи на изпълнението на предходната програма.

Въведен е нов подход и ще бъде увеличен броят на вземаните проби за изследване за болестите Инфлуенца по птиците, Африканска чума по свинете (АЧС) и Класическа чума по свинете (КЧС), Бруцелоза по дребните преживни животни, Ку-треска, Нозематоза по пчелите.

Въведена е нова отделна програма „Инфекциозен ринотрахеит, мукозна болест, левкоза“, която цели скрининг срещу тези заболявания и поетапно добиване на свободен статус за страната. Тази програма е на доброволен принцип.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук