Жан-Люк Берже: „Породата Ил дьо Франс е Ферарито на овцевъдството”

Здравейте, бихте ли се представили както себе си, така и породата Ил дьо Франс, с чиято селекция се занимавате.

Здравейте! Намираме се на изложението Соме дьо л,Елеваж до Клермон-Феран, Централен масив, Франция…. Казвам се Жан-Люк Берже, Берже означава пастир на български..Имам стадо от 300 овце от породата Ил дьо Франс , преди всичко съм овцевъд, а освен това съм и вицепрезидент на Асоциацията Ил дьо Франс във Франция.

Вие вероятно знаете за изложението в Сливен, България през пролетта на тази година, под надслов: Първо национално изложение на Френските породи в България. Това беше реализация на една отколешна мечта на д-р Евгения Ачкаканова. Там присъства и Вашият колега Жан- Лиер Жослен.., който каза много хубави думи за взаимоотношенията между двете асоциации – френската и българската на Ил дьо Франс.

Да, истина е.. Ние двете асоциации ще работим по проект да направим една обща френско-българска асоциация  Ил дьо Франс.

Кога по-конкретно ще започнете и ще се реализира този проект?

В близките няколко години мисля, че ще реализираме проекта и ще започнем съвместна работа, всичко това изисква време..

Става въпрос за изравняване на качествата на породата в двете асоциации, за по-добра селекция нали?

Да, по-скоро става въпрос да се изпращат редовно генетичните данни на породата до вашите стада, за да се обогатят знанията за Ил дьо Франс в различен контекст.

Така, и какви ще бъдат начините за комуникация между двете асоциации за обогатяване с ценна информация?

Г-жа Ачкаканова заедно с г-н Жослен управляват този процес, така че когато има резултати ще ги споделят с пресата и съответно с обществеността.

Вчера приключи Националният конкурс за породата Ил дьо Франс тук на Соме дьо Елеваж. Какви са резултатите? Кое е по-различното от миналата година?

Разликата е, че през тази година участват животновъди от цялата страна, докато миналата година бяха само от региона на Централен масив.

Какво бихте искали да кажете на българските селекционери за породата Ил дьо Франс?

Бих искал да споделя, че българските селекционери могат да отглеждат породата Ил дьо Франс, тъй като това е Ферарито на овцевъдството обаче Ферарито изисква точно спазване на технологиите, една грешка и всичко пропада…Ясно е, че да може да се изрази породата се изискват специални грижи и специално хранене.

Това не важи ли за всички породи?

Да разбира се, но при Ил дьо Франс е в голяма степен..

Благодаря Ви, заповядайте следващата година в България…

С удоволствие. Орвоар, мадам!

Орвоар, мосю!

Интервюто води Станислава Пекова
снимки: Красимир Петков