Бял робот се движи в оранжерия между два реда растения, като събира данните за тях и ги изпраща в контролната зала.

Роботът бе пуснат в експлоатация в провинция Фудзиен в източен Китай, и за разлика от много други селскостопански роботи, поддържа 5G.

Това означава, че предаването на картина и видео в реално време има супер ниско забавяне, позволявайки данните, събрани от различните сензори на робота, да бъдат автоматично анализирани по-ефективно, твърди неговият създател.

Роботът има вид на анимационен герой, с кръгла основа с колела отдолу, която му позволява да се движи във всички посоки. Той може да бъде използван за автоматизирани проверки и вземане на проби.

От 2013 г., Китай е най-големият потребител на индустриални роботи в света. Страната смята, че роботите може да облекчат натиска от нарастващите разходи за труд и да повишат качеството.

Разработен от Фудзиенската академия за аграрни науки (FAAS) и Fujian Newland Era Hi-Tech Co., Ltd., роботът е част от усилията им да изградят “автономно работещи ферми”, заяви Джо Дзиен, заместник-ръководител на института за цифрово земеделие на FAAS.

Главата на робота е оборудвана с две 5-мегапикселови камери за “очи” и две 7-мегапикселови камери в ролята на “уши”, каза Джао.

Сензори за откриване на скоростта на вятъра, нивата на въглероден диоксид, влажността и температурата пък за разположени в горната част на главата и устата.

“Събирането на висококачествени данни е само първата стъпка”, каза Джън Пейцян, генерален мениджър на Newland. “То служи като основа за използването на повече приложения за изкуствен интелект (ИИ).”

С ИИ-алгоритмите, които се разработват от екипа, роботът може да използва данните, за да определи здравословното състояние на растенията, условията за контрол на вредителите, или дори в бъдеще да бере плодове с бионична ръка, каза Джън.

Крайната цел е ‘ферми без хора’, каза Джао. “Очакваме роботът да бъде дълбоко интегриран в селскостопанския процес, и дори да помага на хората да взимат управленски решения.”

Мариян Драганов,
източник: Китайска информационна агенция Синхуа