По инициатива на Асоциацията за развъждане на порода Ил дьо Франс в България тази година освен ежегодното изложение на месодайната порода овце, се проведе I Национално изложение на френските породи. По покана на организаторите в него се включиха от Националната асоциация по коневъдство с порода Френски Рисак.

Изложението започна с дефилиране на манежа на коне, представители на породата, а г-н Пламен Левков, изпълнителен директор на НАК, запозна публиката с историята на породата:

„Френският Рисак е създаден за състезания в тръст. Произходът му датира от началото на XIX в. oт Англо-нормандската порода, която се е смятала за универсална, но впоследствие се е разделила на три разновидности, които се обособяват в ездови, впрегатни и спортни коне. Именно от спортните коне на по-късен етап се обособява Френския Рисак. След дълги години селекция и строг подход към породата, представителите започват да се изявяват със смайващи резултати на дълги дистанции. През 60-те години на миналия век се заражда вечното съперничество между породите Американски стандартбред и Френски рисак.

Освен правилната развъдна работа на коневъдите от Франция, голямо влияние за добрите резултати оказва перфектната организация на спортно-състезателната дейност в страната. Франция разполага с 280 хиподрума и с най-големия тренировъчен център в света за рисаци – Гросбоа. Ежегодно там се обучават и тренират около 3000 Френски Рисака. Или спокойно може да се заяви, че френската рисиста порода е наистина национална. Около 100 е бройката на големите конезаводи с по 30 кобили-майки в тях. В производството се използват най-съвременните методи, така че заради опасността от прекалено голям дял на потомство само на един жребец било взето решение за една година броят на покритите от един жребец кобили да не надвишава 150. Забранено е възпроизводството със замразен семенен материал…“, така завършва разказа си г-н Пламен Левков.

А след встъпителните думи и края на дефилето, компетентно жури оцени и награди най-добрите жребци и най-добрите кобили.

Повече за породите коне отглеждани в България и за работата на Националната асоциация по коневъдство може да видите тук:
www.nak.bg