България ще изнесе за Китай 640 тона луковици за шафранов минзухар през следващите три години. Това предвижда тристранното споразумение между Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ), Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти и „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко.“ ООД, което беше подписано в сряда в Ханджоу, район Сяошан, Китай.

Страните се договориха през 2019 г. от България за Китай да бъдат изнесени 40 тона шафранови луковици, за следващата година – 200 тона, а през 2021 г. – 400 тона. Общата стойност на шафрановия минзухар, който ще бъде експортиран за КНР, възлиза на 6,5 млн. евро. „България произвежда най-добрия по качество шафран в световен мащаб. Лабораторните анализи от Швеция, Англия, Франция и Германия го доказват“, каза пред Блумбърг ТВ Хасан Тахиров, председател на Националната асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти.

В количествено отношение лидери в производството на подправката в световен мащаб са Иран, Италия, Испания и Гърция, а България вече се нарежда на 5-то място, отбеляза Тахиров. „У нас вече има над 6000 производители, които отглеждат шафранов минзухар върху 5 000 дка. В началото започват с по 1–2 декара, но вече има и производители с по около 60 дка“, допълни Тахиров. По думите му инвестициите в засаждането и отглеждането на шафрана са от 1500 до 4000 хил. лв. От 1 дка се получават от 1 до 3 кг шафран, а килограм от подправката обикновено струва около 10 хил. лв.

Директорът на ЦНСССКЦИЕ Васил Гелев, Хасан Тахиров, председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти и Джу Ханлян, председател на китайската компания, се подписаха под споразумение с 3-годишен (2019–2021) план заизпълнение. На церемонията присъстваха Фан Дзюн, зам.-кмет на район Сяошан, ръководството на Аграрния университет в Пловдив и учени от Джъдзянския университет.На 18 март в гр. Ханджоу се проведе академичен форум, организиран от ЦНСССКЦИЕ, на който професори от Джъдзянския университет обмениха опит с колегите си от Аграрния университет – Пловдив и председателя на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти. Обсъдени бяха проекти на сътрудничество между двата университета в областта на бубарството, шафрановата индустрия, електронната търговия и изграждане на съвместни лаборатории за повишаване на безопасността на храните, както и обмен на студенти.

Подписаното на 20 март 2019 г. тристранно споразумение в Китай е резултат от Споразумението за сътрудничество в областта на шафрановата индустрия между ЦНСССКЦИЕ и компанията „Джъдзян Янтйен за земеделие, наука и технологии Ко.“ ООД. На 31 октомври м.г. двете страни се споразумяха да работят за насърчаване на сътрудничеството и информационния обмен, за популяризиране на селското стопанство, науката и технологиите, търговията, туризма и културния обмен в областта на шафрановата индустрия.

В. Венкова