Китайското министерство на земеделието и селските райони призова за предприемането на подкрепящи мерки за свиневъдните ферми, с цел намаляване въздействието на огнищата на африканска чума по свинете върху осигуряването на свинско месо в страната.

Съгласно насоки, издадени от министерството, местните власти трябва да въведат съответни субсидии, финансиране и застраховки, за да помогнат на засегнатите свинеферми да възобновят производствената си дейност.

В допълнение към съществуващите политики, на свиневъдните ферми трябва възможно най-скоро да бъдат предоставени временни надбавки, а банките трябва да засилят кредитната подкрепа, се казва в насоките.

От втората половина на миналата година огнища на африканска чума по свинете са намалили производството на свинско месо, въпреки че болестта е държана под контрол.

В резултат на това, през тази година доставките на свинско месо биха могли да бъдат относително затруднени, заяви наскоро по време на пресконференция, проведена от министерството, Ян Ханчун, професор в Китайския аграрен университет.

По данни на Националното статистическо бюро, през февруари цената на свинското месо е нараснала с 0.3% спрямо предходния месец.

Мариян Драганов,
източник: Китайска информационна агенция Синхуа