Китай публикува в понеделник план за стимулиране на висококачественото развитие на селскостопанския сектор до 2022 година.

Съгласно плана, съвместно разработен от Министерството на земеделието и селските райони и шест други министерства и държавни агенции, страната ще работи за подобряване на качеството на селскостопанските продукти, а също и на ефективността на селскостопанския сектор и неговата международна конкурентоспособност.

Планът предвижда страната да повиши производителността в селското стопанство на глава от населението от 34 000 юана (около 5 000 щатски долара) през 2017 г. на 55 000 юана през 2022 година.

За да повиши международната конкурентоспособност на сектора, страната обещава да насърчи развитието на големите търговци на зърно и на интернационалните селскостопански конгломерати.

Страната планира да увеличи износа на селскостопански продукти, който през този период се очаква да нараства с по 3 % годишно, се казва в плана.

Планира се също така да бъдат обучени повече от 5 милиона професионални фермери и да бъде увеличен делът на младите и на професионалните фермери.

Мариян Драганов,
източник: Китайска информационна агенция Синхуа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук