На 13декември  в столицата 120 деца от училищата в районите „Изгрев“ и „Витоша“ се събраха на поляните в Ловен парк за разселването на 120 фазана в чест на 120-годишнината на Съюза на ловците и риболовците в България. Събитието бе организирано от Националното ловно-рибарско сдружение в партньорство със Столична община . На него присъстваха Йорданка Фандъкова – кмет на София, д-р Елеонора Лилова, председател на Държавна агенция за закрила на детето към Министерски съвет, Николай Стойнев – заместник-председател на Столичния общински съвет, Тодор Чобанов – заместник кмет на София, Цветомир Жеков, кмет на р-н „Изгрев“, Теодор Петков, кмет на район„Витоша“, Лорита Радева от СОС, Александър Ненков – народен представител, Йорг Шенк – заместник посланик на Федерална Република Германия, Румен Михайлов от Областна дирекция „Земеделие и гори“-София, дипломати и членове на УС на НЛРС-СЛРБ.

Председателят на Сдружението Васил Василев заяви, че условията в столичния парк са изключително подходящи за разселване на фазаните, тъй като той е естествено местообитание за вида. Според него с тази инициатива от сдружението подкрепят усилията на Столичната община да управлява по най-добрия начин зелената система на София. Още, той заяви, че фазаните са отгледани в стопанството на фирма „Сокол”. За да се чувстват добре в естествената среда, са им били направени и хранилки в Борисовата градина, в частта Ловен парк, а четирите столични ловно-рибарски сдружения ЛРС-София-юг, ЛРС-София-запад, ЛРС-София-север и ЛРС-София-изток поеха ангажимента фазаните –  новите обитатели на Ловния парк, да получават редовно храна в новоизградените от ловците хранилки за дребен дивеч. Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари за инициативата на сдружението и на децата, които се включиха в разселването на птиците. „Общината има опит в пускането на свобода на птици”, каза тя и припомни за патиците в езерото на Борисовата градина, езерото в Дружба и парк Врана. Фандъкова увери, че Столичната община ще продължи партньорството си с Националното ловно-рибарско сдружение и ще разчита на тях за справяне с различни предизвикателства в града.

Още на другия ден сигнал за поне 10 мъртви фазана в столичния Ловен парк предизвика тревога в социалните мрежи. Мястото за разселване на фазаните е избрано от ловците като най-подходящо за птиците. 24 часа по късно обаче, в социалната мрежа са публикувани снимки и граждани сигнализират, че над 10 от тях вече са мъртви.  

Част от фазаните в парка са дезориентирани и е въпрос на време още от тях да загинат, казват още от фондация „Дивите животни” и че тези птици са отгледани в развъдници. Те не са свикнали със средата, не са виждали град и сгради, а паркът е доста обитаем и урбанизиран. 

От ловно-рибарското сдружение съобщиха, че  проблем с птиците няма и фазаните разбира се, че имат нужда от адаптация. В цяла Европа разселване на птици из централните паркове на столиците е обичайна практика и това носи уют и колоритна връзка с природата в центъра на града.  

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук