„Традиционната китайска медицина спомага за насърчаване на устойчивото селско стопанство, предлагайки цялостен подход за превенция на болестите чрез използването на органични билкови продукти, които често се отглеждат от семейни фермери“, каза в събота шефът на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО).

Фермер работи в поле с хризантеми край град Сикоу в окръг Уюан в провинция Цзянси в източен Китай. През последните години местните фермери са организирани в кампания за създаване на комбинация от търговско дружество и производствена кооперация, с цел рационализиране на търговията с хризантеми, които са традиционна китайска билка. (Снимка Ху Чънхуан, Синхуа)

Генералният директор на ФАО Хосе Грациано да Силва заяви това в Рим по време на 15-я Световен конгрес по китайска медицина – двудневен форум, организиран от Италианския институт по традиционна китайска медицина и Италианската асоциация по акупунктура. Той посочи, че традиционната китайска медицина спомага за насърчаването на устойчиво земеделие, като предизвиква търсенето на органични и билкови продукти в много части на света, предлагайки интересен пазар за семейно земеделие.

„За разлика от широкомащабното специализирано земеделие, семейните стопанства обикновено извършват разнообразни селскостопански дейности, основани на традиционните знания“, каза шефът на ФАО. „Поколения наред, те са се развили много практики, които помагат да се избегне използването на големи количества пестициди и химикали. Освен това, семейните фермери възстановят и запазват традиционните култури, съхранявайки биологичното разнообразие и допринасяйки за по-здравословен и по-балансиран хранителен режим“, каза Грациано да Силва.

Грациано да Силва, който разработи и приложи програмата „Нулев глад“, измъкнала от бедността 28 милиона души за 10 години в родината му Бразилия, заяви, че „регулирана и разширена система за традиционни китайски лекарства ще подобри производството, реколтата и маркетинга на важни растителни видове.“

Мариян Драганов,
източник: Китайска информационна агенция Синхуа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук