Тази година официалното откриване на гроздобера се състоя в лозята на винарна „Мидалидаре Естейт“. Очаровани от мястото, екипът ни реши да Ви го представи – лозови масиви, винарна, място за отдих и почивка сред природата.

„Мидалидаре Естейт“ е винарско имение, разположено на 20 км северозападно от Чирпан в село Могилово. Районът е с хилядолетни винарски традиции: вината, произведени в този край са се превозвали до Пиреа и Енос с кервани още в древността. Климатът е умереноконтинентален, като Стара Планина защитава от студените ветрове от север. Продължителността на слънчевото греене е 3000 часа, а слънчевите дни са повече от 110. Лятото е горещо и сухо, с топли нощи. Зимата е студена, с обилен снеговалеж.
Имението разполага с 250 декара лозя, сгушени между хълмовете на Централна Средна Гора. Белите сортове са – Sauvignon Blanc (совиньон блан), Semillon (семийон), Pinot Gris (пино гри), Chardonnay (шардоне), Muscadelle (мускадел), Grenache blanc (гренаш блан), а червените – Cabernet Franc (каберне фран), Melrot (мерло), Malbec (малбек), Syrah (сира), Cabernet Sauvignon (каберне совиньон) и Petit Verdot (пети вердо), подбрани в унисон с климатичните особености и почвените характеристики на региона.

Малък екип, отдаден изцяло на идеята да превърне „Мидалидаре“ в новaта звезда на българския винен небосклон. Енолозите на избата са Ники Катеров и Сашо Алексиев – и двамата с дългогодишен опит в България и чужбина. Работили са в Австралия, Нова Зеландия, откъдето и любовта им към сортове като Совиньон блан; Арженина, от където и страстта им към винифициране на Малбек.

Гроздето се бере на ръка, когато е достигнало оптимална технологична зрялост. Използват се само здрави, внимателно подбрани зърна. Ферментацията протича в съдове от неръждаема стомана или в 400 литрови френски дъбови бъчви. Вината отлежават в нови френски барици, като регулярно се доливат и се следи за качествените промени, настъпващи в тях, благодарение на контакта на виното с дъбовата дървесина. Експериментира се с различни видове дъб, от различни региони и различно изпичане на дървесината.

„Мидалидаре Естейт“ се намира само на 2 часа от София, на час от Пловдив и половин час от Стара Загора; това създава идеална предпоставка за винен туризъм, а търсещите нови  културни и гурме усещания ще останат силно впечатлени от неподправената красота на природата и възможностите, които региона предлага.

По време на откриването на тазгодишния гроздобер, разходка във винарната

За контакти:
Община Чирпан 6239
Село Могилово
област Стара Загора
тел: +359 889 217 413
office@midalidare.bg, www.midalidare.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук