Повече от 10 процента от представените проби вина в Международния конкурс „Винария 2018“ са от местни сортове. За втора поредна година те се състезават за приза „Препоръчано вино от местен сорт“. „Пробите, участващи на тазгодишния международен конкурс на вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки, са изключително добри. Коренно различни са стиловете, представени от винарските изби, като ясно се отличават почерците на технолозите“, коментира главният секретар на Националната лозаро-винарска камара д-р инж. Рада Виденова. Според нея това дава стил и разпознаваемост на родните вина.

„Все повече се увеличават избите, произвеждащи вина от местни сортове. Хубавото е, че селектирането и групирането на родни сортове тепърва ще се развива и ще дава резултати на нашите винопроизводители“, посочи председателят на Съюза на енолозите в България Станимир Стоянов.

В комисията по оценяване на винените „Оскари“ от местни сортове е английският дегустатор Пол Капуто, който за втора поредна година е член на журито. „За мен като англичанин е по-интересно да дегустирам местни сортове вина, които са  изключително елегантни“, посочи Капуто. Той е на мнение, че вината, които имат по-свеж стил и не са узрели, са по-добри и имат по-големи възможности за реализация на чуждестранните пазари, защото са с предпочитания от съвременните потребители вкус. Английският дегустатор каза, че за разлика от предходната година, когато комисията е оценявала по-високо узрелите вина, тази година се открояват предпочитанията на енолозите към по-свежите вина.

Пол Капуто сподели, че забелязва изключително развитие във вкусовите предложения на технолозите, представили своите продукти, и е впечатлен от перфектната организация на конкурса „Винария“.

„Мисля, че Мавруд, Гъмза, Широка мелнишка лоза и техните купажи с международни сортове са изключително подходящи както за участие в световни конкурси, така и за чуждестранните пазари“, коментира Томислав Иванович, който има дългогодишен опит в международни винени конкурси и е член на журито.

„Червените вина са най-добри през последните две години“, категоричен бе един от дългогодишните членове на международната комисия  – Красимир Аврамов, който е изпълнителен директор на „Вила Ямбол“. Според него от 30 години насам толкова добри реколти на червени вина не е имало в страната, въпреки неблагоприятните климатични условия, сухия сезон и ниските добиви през 2017 година.

„С изключително високо качество са представените в конкурса проби на бели вина от сорта Совиньон блан“, подчерта председателят на международното жури д-р Димитър Гайдарски.

На “Винария 2018” ще могат да се дегустират вина с изключително качество, модерен стил и характер, допълни председателят на СЕБ Станимир Стоянов. В Града на виното ценителите  ще опитат новите колекции на повече от 50 български и чуждестранни изби.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук