Само 535 специалисти са останали в системата на ССА, стана ясно на професионалния им празник

Гордост за Селскостопанската академия са 297-те проекти, по които работят едва 535-имата останали в академията учени. Това обяви проф. Васил Николов, председател на ССА, който приветства днес колегите си по случай Професионалния празник на работещите в областта на земеделската наука. „Гордост са 56 акредитации по 31 докторски програми, обучаваните през настоящата година 90 докторанти, както и поддържаните в Патентното ведомство 348 сертификати за сортове растения и породи животни, създадени в Академията. Само за последната година от ведомството са признати 10 нови сорта, а 12 са заявени за патентоване.“, каза още проф. Николов при откриването на празника на земеделската наука „Даровете на природата“.
Той припомни, че Селскостопанска академия е гарант за националната сигурност със своята дейност по съхраняване и обогатяване на националния генофонд от растения и животни, носители на автентичния български вкус. В опитните полета и базите на Академията се съхранява колекция от над 129 600 образци от всички основни групи култури, отглеждани у нас, както и уникални за страната породи животни.
„Благодарение на сътрудничеството на нашите учени с учени от над 30 страни и водещи международни организации, на разпространението на нашите сортове и хибриди в редица страни от Европейския съюз, както и в Русия, Молдова, Турция, Украйна и др., ССА допринася за издигане на международния авторитет на страната ни.“, каза още ученият и увери колегите си, че неговият екип, в подкрепа с ръководството на МЗХГ работи за единна и силна академия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук