„Животните не се гледат на хартия. Денонощно се нуждаят от много грижи. Отглеждам овцете, защото ги обичам, а не заради субсидиите.“ – споделя Красимир Удренов. Той се занимава с животновъдство и по-специално с овцевъдство от едва 5-годишен. От 2012 г. Красимир Удренов членува в Сдружение „ОРЦМПО“.

В месността Дунчево в близост до Тетевен, Удренов отглежда стадо от 230 овце от породата „Тетевенска“. Породата е призната за автохтонна. Основен ареал на разпространение е Средна Стара планина – района на Тетевен. Към монента обема на популацията е около 3000 броя. Използваеми са млякото, месото и вълната. Преобладават овцете с бял цвят на руното, но се срещат и черни и жълтеникави.. Костната система е тънка, платна и здрава. Копитата са със здрав копитен рог. Мъжките животни са с добре развити рога, а женските са безроги.

В началото Удренов е имал само 4–5 овце. Годишно произвежда 3–4 кочлета. Животните се отглеждат оборно-пасищно, като за тях се грижи с голяма любов цялото семейство на стопанина. Доенето е ръчно. На ръка се косят по 100 декара ливади и нуждата от техника за сенодобив е належаща. Въпреки трудностите Удренов споделя, че не би се отказал от овцевъдството.

Гергана Цветанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук