От два дни се водят безумни дебати на темата БДС за киселото мляко и никой не говори за неговото качество и как се е изродило в някакви отровни имитиращи продукти, предлагани от различните фирми с емблемата на българско кисело мляко. Спори се отновно не за съдържанието, а за опаковката – от каква пластмаса да бъде и се пропуска най-същественото, а именно, че съдържанието не отговаря на това, което трябва да бъде. През 2010 гонина М.Найденов отмени стария стандарт и прие нов, в който не се споменава никъде какво трябва да е съотнощението на двата щама в закваската, за да носи наименованието кисело мляко. Това беше направено умишлено, за да угоди на мандраджиите и да могат да удължат срока на годност на продукта. Така на пазара се появиха кисели млека с трайност над 30 дни, което е невъзможно, ако е спазена технологията и съотношението на LB:Str.termophilus 1:2 до 1:4 максимум. Ако това беше направено сега щяхме да имаме истинско кисело мляко, а не да ядем измислени млека, на които им липсва живата бактерия LB, позната в цял свят като българското чудо. Тази бактерия ни е подържала като най-жизнената нация в света с най-много столетници. Това признание на света ние искаме сега да го подменим и да правим някакакви джемелове, които да се наричат българско кисело мляко. Това вече го допуснахме един път да го стори М.Найденов и мисля, че сега е момента да се изправи грешката и всичко да си дойде на мястото. Това сме длъжни да го направим в името на нашите предци и да си върнем стандарта такъв, какъвто си беше преди ерата на Борисов. През последните две години производството на мляко е намаляло с 50% и това налага мандрите да внасят сухо мляко, за да работят, защото търсенето на млечни продукти нараства. Киселото мляко е най-социалният продукт и държавата винаги се е старала да бъде достъпен за всички социални слоеве на обществото. Днес при неолибералният модел това не се получава и мандрите правят невижадни печалби от голямата разлика и ни предлагат боклуци и нездравословни млечни продукти. Станаха факири и правят най-различни имитаци с всички млечни продукти. Киселото мляко се прави от сухо мляко, в което се влага палмова мазнина. Тази мазнина, за да се дисперсеризира в млякото, се ползва емулгатор соев лецитин. Така млякото минава през хомогенизатор и се заквасва основно с лиофилизирана закваска или вносни стартерни култури. Като се промени и технологията, така че да не се позволи на LB да се развие и да даде този специфичен кисел вкус на млякото и да се възползваме от неговият пробиотичен ефект, се получава продукт със сладък вкус, в който се е развил само Str.Termophilus. За 20 години ние успяхме да заличим националният продукт и нашите деца не знаят истинският вкус на киселото мляко и харесват повече жмеловете и компотите на Данон. Това е национално предателство и затова от нас зависи да го променим. Така направено киселото мляко не е храна, а отрова за нас и нашите деца.

Смесването на растителни мазнини с животински белтъци е неприемливо и противоестествено, организма няма как да ни го разпознае този продукт. Растителните мазнини съдържат наситени мастни киселини, а животинските съдържат ненаситети мастни киселини, което води до натрупването на трансмазнини, които се складират в кръвоностните съдове и ни докарват инфаркт.

Соевият лецитин, който се ползва като заместител на млечният лецитин се произвежда от ГМО-соя и е доказано канцерогенен. Ето с това ние храним нацията и децата.

Ако видите някъде да ви предлагат кисело мляко за пиене, не го вземайте, това е чиста отрова. Това мляко е направено от сухо мляко, свински желатин, царевично нищесте, концентрат от моркови, грозде или арония, набухватели, млечнокисли бактерии, подсладители и ароматизатори. Ето с това се храним и искаме да сме здрава нация.

Има и уникална рецепта за сирене което се прави със сухо мляко, палмова мазнина, хомогенизирна със соев лецитин, протеинова добавка за повишаване на белтъчното съдържание, която се получава от телешки шкембета и това се продава кото сирене.

При кашкавала също има химия и имитации и пак участват същите основни продукти – палмова мазнина и сухо мляко. Другото, което се прави е да се се внасят твърди сирена от типа на Гауда и Едам и да се препарват, опаковат и  предлагат като кашкавал, в който няма никаква млечна закваска.

Ето с тези убиици ние водим дебат за промяна на БДС, което е върховна наглост от тяхна страна. С такива пазарни изроди, които ни убиват не се воят дебати, а се съдят и отиват там, където им е мястото. Крайно време е да разберем, че изхранването на народа не е по силите на този неолиберален модел и трябва да бъде сменен със социалния модел на държавен социален капитализъм от кейнсиански тип, ако искаме да я има България и българската нация.

Спасението на държавата и нацията може да стане само със смяна на модела и възраждане на аграрният сектор. Засега само аз поставям този въпрос и всички мълчат. Промяната може да стане ако всички я пожелаем, а не да чакаме да ни я донесе някой друг. Промяната я носи всеки един в себе си и просто трябва да спре да се страхува и да я пожелае. Ако ние – 3.5 милиона бедни и бедстващи български граждани се изправим срещу неолибералният модел, няма да има сила, която да спре гнева ни.

Н.с.І.ст. Й.Малджански

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук