Групата на африканските посланици, ръководителите на мисии и почетните консули в България отбелязаха Деня на Африка с конференция на тема „България – Африка XXI век и след него“ в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Конференцията се проведе под егидата на президента на Република България Румен Радев. Приветствия по повод Деня на Африка прочетоха функционалният ректор на Софийския университет проф. д-р Мария Стойчева, г-жа Вероника Орбецова, съветник по външна политика на президента, Н.Пр. г-жа Манал Ел-Шинауи, посланик на Египет в България, и г-н Тодор Стоянов, зам.-министър на външните работи.

Н.Пр. Г-жа Манал Ел-Шинауи, посланик на Египет в България

Целта на конференцията бе да се насочи вниманието към значимите и разнообразни възможности за сътрудничество със страните от африканския континент. Говорителите в престижния форум разгледаха темите за икономическите перспективи в Африка, устойчивото развитие на африканските икономики и тяхното уникално място в съвременния глобализиран свят, енергетиката, както и партньорството и обмена в образованието.

„Тази година отбелязваме 54-ата годишнина от създаването на Организацията на африканското единство, преименувана по-късно в Африкански съюз – каза Н.Пр. г-жа Манал Ел-Шинауи, посланик на Египет в България. – Конференцията доказа, че Африка има огромен потенциал за сътрудничество – в икономическо, енергийно и академично отношение, и този потенциал трябва да се използва.“

Честването на Деня на Африка бе организирано от Групата на африканските посланици, ръководителите на мисии и почетните консули в България – посланиците на Алжир, Египет, Мароко, Република Южна Африка, Судан, временно управляващите посолствата на Либия и Нигерия и почетните консули на Уганда, Екваториална Гвинея, Кения и Република Сейшели. На събитието присъстваха и представители на политическия елит, държавната администрация, дипломатическия корпус, медии, бизнес асоциации, членове на академичната общност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук