Топлотехник (специалност „Отоплителна, климатична, вентилационна и хладилна техника“), машинен техник (специалност „Машини и съоръжения за заваряване“) и ресторантьор (специалност „Кетъринг“) са трите нови професии, които от учебната година 2018/2019 година ще бъдат предложени за включване в българо-швейцарския проект за дуално образование ДОМИНО. Професиите бяха одобрени днес от четвъртото заседание на Форума за дуално образование в София.

В момента близо 500 ученика от 16 училища в цялата страна се обучават в рамките на българо-швейцарския проект ДОМИНО по общо пет професии (машинен техник-машини и системи с цифрово-прорамно управление, техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост, електротехник, техник по газови системи и готвач). От есента предстои да навлизат и още три, които бяха решени на форума през юни миналата година: техник по транспортна техника, техник на електронна техника и техник-технолог в дървообработването. Така общият броят брой професии в дуалното образование в България ще бъде 11.

Изборът на нови професии в ДОМИНО се решава по набор от критерии, като най-важните са стабилно партньорство между професионални училища и фирми; готовността им да се включат в ДОМИНО, голямо търсене на тази професия, добавената й стойност за сектора и др. Днес на форума бяха обсъждани и две резервни професии: електромонтьор (специалност „Електрообзавеждане на електрически превозни средства за градски транспорт“) и професии в растениевъдството.

Форумът бе открит от министъра на образованието и науката проф. Димитър Денков, който даде висока оценка на проекта ДОМИНО и определи опита на Швейцария, Германия и Австрия като изключително важен за навлизането на дуалното образование в България. МОН е партньор по ДОМИНО и по думите му министерството трябва все повече да поема работата по навлизането на дуалното образование в България.

На откриването говориха посланиците на Швейцария Денис Кнобел и на Германия Детлеф Лингеман, както и Томас Щьолцл, шерже д`афер на Австрийското посолство. Трите страни имат едни от ниските в света нива на младежка безработица, резултат на добре работещите им системи на дуално образование, чийто опит споделят с България.

Форумът за дуално образование дава изключителна възможност за обсъждане на въпросите на дуалното образование и за взимането на решения и през последната година и половина вече има направени редица предложения, посочи посланикът на Швейцария Денис Кнобел и изрази надежда, че по тях ще има реакция от политиците, за да бъде изготвена рамката на дуалното образование.

Форумът днес обсъди механизъм и програма за обучение на наставници. Предвижда се те да преминават основен курс в рамките на 32 учебни часа с възможност за опресняване веднъж годишно. Обучението ще е по единна национална рамкова програма, утвърдена от министъра на образованието и науката. Предвижда се финансирането да е от държавния бюджет (при държавна поръчка),  европейските фондове,  други международни програми и проекти, компаниите и самите работниците.

Форумът обсъди и предложения за стимули за бизнеса, за да се включи в дуалното образование.

На форума бе даден стартът на стартът на конкурса „Аз готвя най-добре” за млади кулинарни таланти, организиран от проекта ДОМИНО и Швейцарската образователна група. Подробностите тук.

За проекта ДОМИНО:
Проектът ДОМИНО („Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото”) се изпълнява от 2015 до 2019 година с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата му стойност е 3 530 000 швейцарски франка, като 15 процента е съфинансирането от Министерството на образованието и науката. До момента 60 водещи български и чуждестранни фирми са партньори в проекта, осигурявайки на учениците практика и реална работа срещу заплащане. През май 2017 година ще завършат първите ученици по ДОМИНО – паралелката в Професионална гимназия „Иван Хаджиенов” – Казанлък, където учат за професията машинен техник. За повече информация за ДОМИНО: https://www.facebook.com/swissdualeducationbulgaria/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук