Репортаж от мястото на събитието:

Протест на Национална овцевъдна асоциация и Асоциация за развъждане на млечните породи кози пред Министерство на земеделието и храните, София, България, 30.01.2017 г.:

За да не изтече и българската нация в канализацията

Първи работен ден на новия министерски съвет и първи протест на животновъдите в Блъргария. Не търсете политически привкус! Проблемите породили протестът са заложени от Наредба №3, подготвяна от чиновниците на МЗХ и предложена за общонародно обсъждане, чиито срок изтече в петък. Точно тогава се случи и смяната на министрите. В текстовете на Наредбата са заложени и капаните, според животновъдите, които обричат малките и средни ферми на невъзможност да се възползват от финансиране, както и да реализират продукцията си на българския пазар, чрез т.нар. „директни продажби”. В текстовете и има забрана за де продава директно на потребителя повече от 30% от произведената от собствено мляко продукция, както и забрана да се продава в по-отдалечени места от местоположението на фермата. Това директно води до невъзможност да се реализира по-добра печалба от самия фермер. За пример – средно голяма ферма продава млякото си на прекупвачите или на млекопреработвателите за не повече от 1–1,20 лв. за литър. Същото мляко, но заквасено от самия фермер може да се реализира на цена от 3 лв. за килограм. Това съчетано с изискването на наредбата най-малко 70% от издоеното мляко да се продава на мандрите, поставя производителя в неравностойно пазарно положение, т.е. елиминира се функцията на пазара като регулатор на тези отношения и чрез административна намеса предоставя преимущество на една от страните  в този процес, а именно големите млекопреработвателни предприятия, определящи изкупните цени по своя пренека и в свой интерес.

  • „Не посягайте на най-традиционния български поминък – овцевъдството! Овцевъдството е извадило страната ни от тежките кризи след две световни войни!
  • Лишавате с безумните си наредби възможността българския животновъд да храни българския народ!
  • Призоваваме цялото българолюбиво общество да подкрепи най-стария български поминък! Отрасъл, наредил страната ни на челни места в света, а сега докаран до мизерстване!”

С тези призиви на 30 януари 2017 г. животновъди от цялата страна излязоха на протест пред МЗХ в София за да заявят своите искания за отмяна на дискриминационните текстове от наредбата.Симеон Караколев – председател  на Националната овцевъдна асоциация демонстративно изля издоеното през днешния ден мляко на паважа през министерството, „за да му върви по мляко на новия министър”! Малко по-късно проф. Бозуков пристигна след заседание на министерския съвет и изрази готовност да разгледа и обсъди отново текстовете на Наредба № 3. В кабинета на министъра бяха поканени представители на животновъдните организации за консултации.

Фермери овцевъди и козевъди изливат мляко пред сградата на МЗХ

Текст и снимки: Красимир Пеков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук