От днес влиза в сила последната част от Регламента за предоставянето на информация за храните на потребителите, касаеща задължителното обявяване на хранителните стойности върху етикетите на предварително опакованите храни. Тя трябва да бъде изразена в килоджаули и килокалории (kJ/kcal). Задължително на етикета се обявяват и количеството на мазнини, наситени мастни киселини, въглехидрати, захари, белтък и сол.

Допълнително може да се посочва количеството на едно или повече от веществата мононенаситени или полиненаситени мастни киселини, полиоли, скорбяла, влакнини, витамини или минерали. Данните за хранителната стойност трябва да се включват в основното зрително поле на опаковката, със съответния шрифт. Те се представят заедно в ясен формат, в таблична форма, с подравнени номера, ако пространството го позволява. Когато такова подравняване е невъзможно, обявяването се представя в линейна форма.

Хранителната стойност се декларира в g за 100 g или в 100 ml храна. Може да бъде посочена и като процент от референтните количества за прием в 100 g или 100 ml. Тогава текста „Референтно количество за средностатистически възрастен (8400 kJ/ 2000kcal)” е задължителен и се поставя в близост до таблицата.

Пример:
* Референтни количества за прием на средностатистически възрастен (8 400 kJ/2 000 kcal)

Средни хранителни стойности В 100г продукт %RI*
Енергийна стойност kJ/kcal  
Мазнини    
от които наситени мастни киселини    
Въглехидрати    
от които захари    
Белтъци    
Сол    

Според конкретния случай обявените стойности са средни стойности. Те са основани на анализ на храната, който е извършен от производителя или изчисление според известните и общоприети данни. Като „средна стойност“ означава стойността, която най-точно представлява количеството хранително вещество, съдържащо се в дадена храна и е съобразена със сезонните колебания, начини на консумация и други фактори, които могат да предизвикат колебания в действителната стойност.

Храните, които са произведени преди 14 декември 2016 година могат да бъдат реализирани, ако са в срок на годност.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук