Председателят на Националния съвет на Швейцария г-жа Криста Марквалдер ще направи официално посещение в България от 4 до 6 юли по покана на председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Посещението ще се състои три месеца след посещението на българска парламентарна делегация в Берн и е ясен знак на непрекъснатото задълбочаване на българо-швейцарските отношения в различни сфери.

Председателят на Националния съвет на Швейцария ще разговоря с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, с президента на Република България Росен Плевнелиев, с министър-председателя Бойко Борисов и с министъра на външните работи Бойко Борисов.  Тя ще има срещи с членове на Парламентарната група за приятелство България – Швейцария и ще присъства на представянето на книгата „България и Швейцария заедно в историята“ на проф. Венелин Цачевски. Г-жа Марквалдер ще има срещи с представители на швейцарската бизнес общност и на Българо-швейцарската търговска камара (БШТК).

Програмата включва и посещение на места от два важни проекта, финансирани по Българо-швейцарската програма за сътрудничество: борба с трафика на хора и приобщаването на уязвими групи.

На 4 юли г-жа Марквалдер ще посети кризисния център – защитено жилище за жертви на трафик на хора в рамките на двустранната програма за предотвратяване на трафика на хора, помощ и реинтеграция на жертвите в България. Програмата е с общ бюджет от 2,2 милиона швейцарски франка, започна през октомври 2015 и подкрепя Националната комисия за борба с трафика на хора и Фондация Анимус.

На 5 юли председателят на Националния съвет на Швейцария ще се срещне с деца, учители и родители в Столипиново, ромския квартална Пловдив, където скоро започва проект за социално включване на уязвими групи. Пловдивският проект е част от голяма Програма за социално включване на роми и други уязвими групи с общ бюджет от около 8 милиона швейцарски франка в периода 2013–2019.

Швейцарският принос за България, осъществяван чрез Българо-швейцарската програма за сътрудничество, възлиза на 76 милиона швейцарски франка, разпределени за тематични фондове и проекти.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук