Ще отбележим настъпването на лятото с нови идеи и свежи предложения от Училища за готвене на „За Земята”.  Започваме серия от курсове на открито, които ще проведем съвместно с Фермерските пазари. Първият курс ще организираме заедно с Хранкооп на пазара в кв. „Иван Вазов”  на 29-ти юни от 18 до 21ч.

160613_TheRoadOfFood_EVENTcover-fermerski

На фокус последната сряда от месеца ще е сезонната храна и срещите с производители. Ще научим кои са най-добрите храни за летните месеци и защо е важно да се храним със сезонни плодове и зеленчуци и да познаваме фермерите, които правят нашата храна. Опитът си ще споделят и производители от пазара в сряда.Те ще ни разкажат за дългия път на храната и защо трябва да се опитаме да го скъсим като пазаруваме от малки, местни фермери и производители.

Лектори на откритото издание на Училищата ще са Джун Йошида и Ивайло Попов от „За Земята”. Джун Йошида е познат на кулинарната сцена с работата му в Brasserie, Cru, Funky Kitchen, Opera, блогa Fun Kook и от близо две години с ресторант “Щастливото прасе”. Освен всичко това той не за пръв път участва и подкрепя инициативите на Фермерските пазари и Хранкооп.

С тази серия от тези курсове се надяваме още да подкрепим  малките фермери, които произвеждат храна по методи близо до естествените като по този начин се грижат не само за човешкото здраве, но и природата. Ще засегнем  проблемите и предизвикателствата, пред които ежедневно са изправени малките производители. Целим още да увеличим информираността за ползите от чиста и прясна храна и да засилим уважението и доверието между фермери и потребителите.

От „За Земята” ще ви информираме за многобройните ползи от късите вериги на доставка, при които се избягват посредниците между производители и клиенти. Ето само малка част от ползите за фермерите, за нас и околната среда. Производството на фермерски храни стимулира местната икономика и повишава доходите на земеделските производители, които получават по–справедливи цени за своя труд. Важен социален ефект от скъсения път на храната до клиента е, че обезлюдяването на селата се ограничава, а част от хората дори вече виждат смисъл в това да се върнат на село.

Въглеродните емисии намаляват поради скъсеното разстояние за транспортиране, намалява и количеството отпадъци. Устойчивото земеделие, характерно за малките фермери, води до запазване на почвеното плодородие и биоразнообразието.

Училища за готвене – пътя на храната до нашата чиния, са практически курсове за готвене, част от дейностите по проект Училище за устойчиво развитие и активизъм на „За Земята” и Приятели на Земята Европа, който целят да насърчат неформални методи за екологично образование с особен акцент върху придобиването на практически умения и изграждане на информирана гражданска позиция по глобални теми, които засягат, както хората, така и природата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук