Пилон, колкото 10-етажна сграда, развява българския флаг на Събора  Ирин Пирин

ирин пиринВнушително българско знаме ще се развее на 17 юни 2016г. край Разлог, когато започва първото издание на Ирин Пирин – Съборът на  Югозапада. Националният флаг ще бъде издигнат на пилон, колкото 10-етажна сграда. 40-метровата конструкция от бетон и метал ще се изгради специално за събитието от Фондация „Наследство в бъдещето“. 35-метровият трикольор ще е най-голямото знаме на пилон в България и ще се извисява в сърцето на Пирин по време на Събора и през цялата година, като символ на обединение и родолюбие.

Ирин Пирин – Съборът на  Югозапада ще се проведе от 17 до 19 юни 2016 Събитието се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“  в партньорство с Община Разлог. Съборът ще представи фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България. Посетителите ще се насладят на характерния мелодичен двуглас на пиринската песен, на специфичните обреди и обичаи, на традиционните за региона ястия.

В дните на събитието ще се проведе Национален фолклорен фестивал „Разлога” с надпяване и надиграване на формации и индивидуални изпълнители, представящи българската традиционна музикална и танцова култура  и четвърто издание на фестивала на българското хоро „На армане с тъпане”.  Край Разлог ще бъдат представени традиционни български занаяти, етнографски и музейни експозиции, традиционните за региона ястия, кулинарни демонстрации, фермерски продукти и био храни. Ще има атракции с коне и кучета, народни игри и борби, детска творителница и атрактивни вечерни концерти с участието на най-големите фолклорни изпълнители от Югозапада.  На 19 юни финал на Събора ще са народните веселби  с Николина Чакърдъкова.

Заради наложените мерки във връзка със заболяването нодуларен дерматит няма да се реализира първоначалната идея на организаторите за Събора да има изложение на специфичните за региона млекодайни животни.

ирин пирин плакатФондация „Наследство в бъдещето“ организира най-мащабните събития на  българския дух, традиции и национална идентичност през 2016г. Това са V-ти Национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир, Ирин Пирин – Съборът на Югозапада и  Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“. Форумите популяризират и утвърждават българщината и приемствеността между поколенията, което е мисия на Фондация „Наследство в бъдещето“, създадена по идея на Симеон Караколев.

Още за Ирин Пирин – Съборът на Югозапада във Facebook

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук