Четиредесет прокурора от всички нива на прокуратурата в страната ще участват в акция по залесяване на Витоша на 14 май 2016г. Инициативата е част от проекта „Повишаване на контрола и спазването на правилата, установени в законодателството за опазване на околната среда”, изпълняван от Асоциацията на прокурорите в България с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Съвместно с експерти от Изпълнителната агенция по горите, партньор по проекта ще бъдат засадени 200 фиданки в местността Офелиите. Залесяването е съобразено с лесоустройствения план на планината.

карта на местността

„С тази акция бихме искали да покажем личната си ангажираност към природата и нейното опазване и да насочим вниманието към делата, свързани с престъпленията срещу нея. Личният пример е най-сериозният аргумент в нашата работа“, казва Евгени Иванов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България. „Надяваме се да направим темата за екологичните престъпления по-ясно очертана за институциите и по-видима за обществото“.

Проектът (2012–2016) цели да се повиши спазването на правилата за защита на природата и да се осигури ефективно преследване на престъпленията срещу природата: замърсяване на водата, почвата, въздуха, бракониерство, нарушаване на биоразнообразието и злоупотреба със защитени зони. Разследванията по такива случаи изисват специализирани, а не само юридически познания, както и специфична тактика при разследването.   В рамките на проекта бе създадена национална мрежа от 58 обучени, добре информирани и подготвени прокурори по въпроси, свързани с екологичните престъпления. Действа Комитет по въпросите на екологичните престъпления, ефективно работи оперативна експертна прокурорска група. Достъп до онлайн база данни на национални, европейски и международни най-добри практики, свързани с екологични престъпления, улеснява работата на прокурорите в България по такива случаи. Конкретен резултат от проекта е помагало за разследване на престъпленията срещу околната среда, което ще бъде разпространено сред всички прокурори в страната.

В момента експерти подготвят конкретни предложения за усъвършенстване на нормативната уредба, уреждаща наказателното преследване на престъпления срещу околната среда. Предложенията ще бъдат представени на кръгла маса през месец юни, като така ще се постави началото на публичното им обсъждане.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез тематичен фонд „Сигурност“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук