AZPB„АЗПБ ще настоява за адекватно решение през утрешната парламентарна Комисия по земеделие за прилагането на промените в Закона за земеделските земи (ЗСПЗЗ), касаещи разпределянето на пасищата ОПФ/ДПФ и развалянето на договори с фермери, които към 1 февруари 2016г. не успяха да постигнат необходимите животински единици, за да ги запазят“, заяви Таня Дъбнишка от Асоциацията на земеделските производители в България.

„Има голяма опасност пасищата да не получат финансиране тази година и разчитаме решението на казуса да бъде намерено в най-кратки срокове. Асоциацията нееднократно е изразявала позиция, че това се отразява на фермерите с дългогодишни агроекологични ангажименти. Паралелен проблем, е че на реални животновъди не са разпределени достатъчно пасища, поради субективно тълкуване на новите разпоредби.

Още в началото на април тази година АЗПБ внесе становище по проблемите с пасищата до МЗХ и до парламентарната Комисия по земеделие и храни, и очакваме на предстоящото на 11 май, сряда, заседание на Комисията да се намерят справедливи решения“, посочи Дъбнишка.

„При среща с МЗХ от август 2015г. АЗПБ повдигна въпроса за предлагането на Параграф 15 по отношение на някои дългосрочно поети ангажименти по ПРСР 20072013 и на новозаявени такива през 2015г. по ПРСР 2014–2020. Още тогава установихме несъответствия между Параграф 15 и националното законодателство.

По време на Четвъртата Национална среща на земеделските производители дадохме трибуна на администрацията да предостави ефектите и резултатите по новостите в разпределянето. Но такова не бе представено нито тогава, нито към момента. И животновъдният сектор продължава да бъде в неведение“, припомни експертът.

АЗПБ неведнъж е настоявала за подобряването на нормативната база, относно предоставянето за ползване на пасища по ДПФ/ОПФ на реални животновъди. Като отговорна браншова организация, АЗПБ и този път търси съвместно намиране на най-добрите решения за преодоляване на възникналите проблеми“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук