0fd86ba36fcc2ff9c1e459c130121418Заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов взе участие в атрактивното закриване на „Седмицата на гората”. То се превърна в главно събитие на форума през тази година под мотото Национална инициатива „Празник в гората”, състояло се на 9 април, събота, едновременно в 18 населени места със съдействието на общините. Празникът за София се проведе в Екостационар „Бели брези”, на територията на природен парк „Витоша”, Софийска община. Специално внимание по време на празника, на който бяха поканени всички любители на гората беше обърнато на децата. За тях бяха организирани игри и забавления, чрез които да научат повече за  дървесните видове и нови интересни факти за горите. Те влязоха в ролята и станаха „Лесовъд за един ден”, за да научат основните принципи за стопанисване на гората. По време на този празник беше обявен и резултатът от проведения конкурс за постоянно лого на Седмицата на гората. На гражданите бяха предоставени горски фиданки за засаждане. По време на празника участие взеха фолклорни, музикални и танцови формации от селата в подножието на планината, както и от столични училища.

Седмицата на гората е отбелязана за първи път преди 91 години през 1925г. като масов празник на залесяването. През 2016г. честването е под мотото „Подобри гората”, като идеята е отново повече хора да бъдат приобщени към празника и към грижата за гората. За целта през настоящата година са предвидени много инициативи, на които се очаква да се включат всички, които имат отношение към природата и гората.

На 6-и април бяха проведени дни на отворените врати в регионалните дирекции по горите. В София това се случи в Южния парк, където в специална информационна шатра бяха изложени материали и сбирка, свързани със създаването, възстановяването, стопанисването и опазването на българската гора. Бяха демонстрирани новите средства за контрол на движението на дървесината и по-специално електронният билет.

На 7-и април за журналистите беше предвидена демонстрация на провеждане на електронен търг за дървесина по време на реален търг. При първоначална цена от 19 784,67 лв., цената на продадените 271,46 куб.м. бял бор, ела, смърч и бук достигна 21 762 лева по време на първия успешен електронен търг, проведен пред журналисти в Югозападното държавно  предприятие. Така се постигна наддаване с 10%, което при обичайните търгове рядко се постига, обяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, който присъства на презентацията. Той подчерта, че това е в интерес на държавните предприятия, които търсят по-добра реализация на добитата от тях дървесина.

На 8 април беше традиционното залесяване, в района на софийското с.Локорско, на което взеха участие и колеги-журналисти. В резултат на инвестицията за залесяване през тази година, която е рекордна, ще бъдат залесени 20 хиляди декара, обяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов. Това са с 28% повече площи от залесените през миналата година.

Финалът на празника в Екостационар „Белите брези” беше традиционното българско хоро, което демонстрира виталността на българския ген и дух.

текст, видео и снимки: Красимир Пеков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук