фондация наследство в бъдещето лого fondacia nasledstvo v badeshteto logo[col2]Най-мащабните събития на българския дух, традиции и национална идентичност, организира през 2016 година Фондация „Наследство в бъдещето“. Това са V Национален събор на овцевъдите в България, Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ и „Ирин Пирин“ – Съборът на Югозапада. Трите форума ще популяризират и утвърдят българщината и приемствеността между поколенията, което е мисия на Фондация „Наследство в бъдещето“, създадена по идея на Симеон Караколев.
„Нашите събития са символ на обединение и родолюбие, патриотична кауза в името на България. Убедени сме, че здравите корени на българина са в неговата богата духовност, народна култура и родовата памет, в предаването на тези ценности в бъдещето на нацията“, смята Симеон Караколев.[/col2]

Национален събор на овцевъдите в България, 06–08.05.2016г.

Петото издание на Национален събор на овцевъдите в България ще се проведе в периода 6–8 май 2016г. край Петропавловкия манастир до град Лясковец. Събитието се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и Национална асоциация за развъждане на млечни овце в България, в партньорство с общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица. Съборът преплита стопанския и етнокултурен аспект на овцевъдството, като традиционен поминък и включва в себе си изложения на животни, биопродукти, техника, различни фермерски състезания, изложения на занаяти, богат фолклорен конкурс, народни борби, кулинарни атракции и др. Фермери от всички краища на България, представители на чуждестранни браншови организации, дипломати и над 2500 участници във фолклорния конкурс, са сред 150 000 посетители в единственото по рода си събитие в Европа през миналата година.

„Ирин Пирин“ – Съборът на Югозапада, 17–19.06.2016г.

Тази година Фондация „Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Разлог, поставя началото и на една нова традиция: „Ирин Пирин“ – Съборът на Югозапада. Събитието ще е от 17 до 19 юни до Разлог и ще акцентира върху фолклора и традициите, вдъхновени от духа на Югозападна България. Посетителите на събора ще се насладят на характерния за региона мелодичен двуглас на пиринската песен, на танците на мистичните кукери, на специфичните обреди и обичаи, както и на традиционните за региона ястия и фермерски продукти.

Събор на народното творчество и животновъдство „Рожен“, 15–17.07.2016г.

Магията Рожен отново ще завладее Родопите и ще обедини цяла България през юли месец след като бе възстановен и обновен след 9-годишно прекъсване по инициатива на Симеон Караколев и Фондация „Наследство в бъдещето“, в партньорство с община Смолян и община Чепеларе, и се превърна в събитие №1 за 2015г. посетено от над 350 000 души.

Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ и през 2016-та ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ и през 2016-та ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, експозиции на национални и регионални музеи, етнографски сбирки, изложение на занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения на животни, на месни и млечни храни, конни състезания и атракции, разнообразни детски събития, народни веселби и нестинари.

Трикольор от Рожен 2015
Трикольор от Рожен 2015

Силвия Тодорова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук