UntitledНяма опасност горите в България да бъдат унищожени от вредителя борова процесионка.

В района на Сопот вече има снижаване на темпа на развитие на този вредител.

Това заключение направиха експерти по горите, които заедно с екип от журналисти извършиха оглед на местата, в района на Сопот, засегнати от вредителя.  Според специалистите проблемът в България с боровата процесионка съществува от 20 години. Причината според тях е, че страната ни се оказва най-северната граница на ареала на разпространение на този вредител. Борбата с него се води съобразно биологията му, според Пенчо Дерменджиев – директор на лесозащитна станция Пловдив:

Преди да се пристъпи към третирането на засегнатите участъци с препарати, специалистите първо извършват прогноза на база на отложените от гъсеницата яйца:

Пенчо Дерменджиев – директор на лесозащитна станция Пловдив: “…проверяваме колко от яйчицата са живи, от които се прогнозира и се очаква да излязат гъсенички и съответно какво ще бъде нападението”.

В зависимост от степента на нападението се прилагат два метода – механичен или пръскане със специални препарати, безвредни за хората, на засегнатите места чрез авиомашини. . Миналата година са били обработени 1500 дка:

Благодарение на ефиктивната борба, експертите вече отчитат снижаване на темпа на развитие на боровата процесионка до 1% на територията на област Пловдив.

Гергана Цветанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук