Биометод за възстановяване на почви е една от световните новости на Международната селскостопанска изложба „Агра 2016“. Тя ще се проведе от 24 до 28 февруари в Международен панаир Пловдив.

PanairAgra15022016Български учени са разработили алтернатива на познатите начини за регенериране на свлачища, ски писти, кариери, пътни склонове и други. Смес, включваща утайки от пречиствателни станции или от животновъдството и естествени микроорганизми, възобновява хумусния слой, възстановява плодородието и екологичното равновесие. Изобретението е дело на  Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров”.

Сред иновациите от световен мащаб е и уред за улавяне на пчели майки. Той улеснява и ускорява манипулацията, която се извършва при минимален пряк досег с пчелите. Разработката е на Института по животновъдни науки.

Слънчогледови хибриди, които сами се предпазват от болести и паразити, презентира  „Пионер семена България”. Те са базирани на генетичната защита, затова не се използват хербициди. Същата фирма ще покаже още една световна новост – царевични хибриди, осигуряващи по-високи добиви, дори при влошени атмосферни условия, и устойчиви на суша.

Дебют на българския пазар ще направи мобилната хладилна витрина, която е полезна за фермерите, продаващи директно своята продукция. Иновативно устройство позволява ремарке за лек автомобил бързо да се превърне в подвижен павилион. Производител е българската фирма „Концепт“, а  ще бъде представена от Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“.

В Конкурса за иновации участват също и изделия, представени на  международните изложбите за лозарство и винарство „Винария“ и за храни, напитки, опаковки, машини и технологии „Фудтех“.

В експозицията на българската фирма  „Адиг“ присъства световна новост за премахване на тежките метали, които влошават качеството на виното. Това са продукти  за бистрене  на  „Мартен Виалат Еноложи”, Франция.

В екотенденцията се вписват и български производители на храни. Новост за нашия пазар е студено пресованият ябълков сок на „Маршал-91“. Използват се  натурално отгледани плодове. Те се преработват с технология, запазваща полезните съставки, а в соковете няма никакви добавки.

Посетителите на „Агра“, „Винария“ и „Фудтех“ ще видят още много новости и на провеждащите се по същото време международни изложби „Апи България“ – за пчеларство, „БиоАгра“, „Хорека Пловдив“ –  за оборудване за хотели, ресторанти, кафетерии и търговски обекти,  и  „Вкусовете на Италия“.

Международен панаир Пловдив отново е осигурил награди за посетителите – прецизна механична сеялка Earth Way, разпръсквач за семена и торове  Earth Way и Tyrolbox за  бране на плодове. Гостите  могат да се включат в  анкета и да пуснат попълнените карти  в урна. Печелившите талони ще бъдат изтеглени на 28 февруари в 13.00 ч пред палата 6.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук