Фермата на Росица и Иван Данчеви в с.Добродан е една от трите млечни биоферми в България, където е инсталирана комбинирана инсталация за отопление на водата от възобновяеми енергийни източници – използва се топлината на млякото, слънчевата енергия – чрез соларни батерии и пелети, ако се наложи, в мрачни и студени дни. Това е първата сертифицирана биоферма за краве мляко в България, а собственикът – г-н Данчев е награждаван няколко поредни години за най-добър биофермер в страната.

Росица и Иван Данчеви презентират нововъведенията в своята ферма
Росица и Иван Данчеви презентират нововъведенията в своята ферма

С две трети намаляват разходите за електричество на цялата ферма, освен това предимства на иновативната технология са, че повечето топла вода повишава хигиената при производство на млякото – съответно подобрява се и неговото качество и, разбира се, осигурява се комфорта на фермерите.

д-р Стоилко Апостолов – управител на „Биоселена”
д-р Стоилко Апостолов – управител на „Биоселена”
За всичко това се осведомиха гости, фермери и журналисти на открития ден на фермата, които чуха презентацията на, организирана от ПР-а на „Биоселена”– Ива Тончева, разгледаха инсталацията, разговаряха със собствениците – сем. Данчеви, с българските учени от Тракийския университет както и с норвежките партньорите по проекта. Иновативната инсталация заработи в рамките на проекта „Енергийна ефективност и по-добро качество на млякото в българските ферми“, изпълняван от „Биоселена”, Тракийския университет и най-голямата норвежка неправителствена организация Norges Vel. Панел от инсталацията предизвика голям интерес сред фермери и селскостопански производители за евентуално внедряване и на други места в страната, оказа се, че и други ферми проявяват интерес за внедряване на тази иновативна енергоспестяваща технология. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм „Иновации за зелена индустрия”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук