На 26 ноември 2015г. в София се проведе първият организиран от „Грийнпийс”- България форум за екологично земеделие на тема „Пристрастеността на Европа към пестицидите и как екологичните решения могат да процъфтят”. Събитието насочи вниманието към проблемите, свързани с разрушителните въздействия на индустриалното земеделие. Същевременно демонстрира, че добрите екологични земеделски практики съществуват и се прилагат от множество фермери, включително и тук, в България.

IMG_5193

За да станат тези практики общоприети, те трябва да получат необходимата политическа, финансова и обществена подкрепа. Нужна е цялостно насочване на подкрепата от индустриалното селско стопанството към екологичните земеделски практики. Тези екологични практики поддържат фермерите, които защитават почвите и водата, за да произвеждат здравословна храна за хората.

„Подкрепяме земеделие, което цени кръговрата в природата, защитава ресурсите, пчелите и други изключително важни опрашители. Здравословната храна може да бъде отглеждана в синхрон с околната среда, а не в конфликт с нея.” – коментира координаторът на кампанията на „Грийнпийс”- България за екологично земеделие, Меглена Антонова.

Индустриалното земеделие, с тежката си употреба на химически пестициди, замърсява нашата вода и почва и води до загуба на местообитания и биоразнообразие. Оцеляването на видовете и на ключови екосистемни услуги, като опрашването, са изложени на риск. Ефектът върху храната, която ядем, е очевидна причина за безпокойство. В същото време, съществува и друга система – екологичното земеделие комбинира модерната наука и иновациите с уважението към природата и биологичното разнообразие.

Д-р Стоилко Апостолов сподели сравнителни данни относно разликата в наличието на полезни вещества между конвенционално-отглежданите и биологичните продукти, като например изследвания, които отчитат от 5 до 90% по-високо съдържание на витамин С при био зеленчуци и плодове.

Павлин Пантов, биопроизводител на ябълки, сподели многобройни иновации, които той предлага като решения при отглеждането на ябълкови градини. Някои от по-находчивите включват лекуване с хомеопатични средства, освобождаване на феромони за предотвратяване на разпространяването на ябълковия плодов червей, както и използване на данни от метеорологична станция за предвиждане на появата на вредители или болести.

Фермерите, които прилагат екологични земеделски практики, се нуждаят от спешна подкрепа, за да продължат тази работа. Настояваме за политическа подкрепа за екологичните земеделски практики, за да отговорят на исканията на потребители и производители за здравословна храна и здравословно земеделие. Правителствата в Европа и по света трябва да подкрепят и да увеличат усилията за намиране на иновативни екологични решения в земеделските практики.

Гергана Цветанова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук