Екзотични храсти  са новата мода в градинарството. Това показва изложбата „Цветна есен 2015“, което продължава от 21 до 25 октомври в Международен панаир Пловдив. На нея може да се намерят и овошки, които дават по две реколти.
Елегантната и ефектна лиана „Климатис” веднага грабна вниманието на посетителите със своята грациозност и красиви цветове. Тя вирее в Южна Америка и Азия, но издържа и на нашия климат, защото е студоустойчива. С водопад от цветове в бяло, синьо, виолотево и лилаво декоративният храст украсява  огради, беседки, арки и декоративни решетки.
Храстът „Полигала“, който идва от Южна Африка, има малки листа и цветове, приличащи на пеперуди и обагрени в цикламено-лилавата гама.  Японската акация, известна като „Плачеща софора“, образува корона като купол и дава много ценна дървесина.

P1050677

Любители и специалисти в градинарството бързо оцениха и големия асортимент от овошки, предлагани на „Цветна есен 2015“. Сред тях се откроява далматинската смокиня, която  ражда два пъти в годината – през пролетта и есента, а плодовете  достигат тегло от 120 грама. Интересна е и дюлята гигант с плодове по 420 грама.
Торове, разработени специално за различни видове цветя, зеленчуци и овощни дръвчета, са сред най-търсените експонати на изложението. Новост е органомедният разтвор за пръскане на всякакви растения, който унищожава инсекти, бактерии и гъбички. В биопродукта са използвани медни йони, повишаващи неговата ефективност.
Посетителите на  Специализираната изложба за цветя, декоративна растителност, градинско оборудване и аксесоари „Цветна есен 2015“ могат да се снабдят с цветя, храсти, плодни дръвчета, разсад и семена, торове и почви, със саксии и кашпи. Палитрата на изложението е обогатена с натурална козметика. Предлагат се продукти с кестен, невен, екстракт от охлюв, но най-впечатляващ е кремът срещу бръчки със сакъз. Тук може да се намери и хранителна добавка с люта чушка за отслабване.

P1050698

Експозициите на „Цветна есен 2015“ са разположени пред палата 8 на панаирния комплекс в Пловдив. Те може да бъдат разгледани всеки ден от 9 до 18 ч., а в неделя – до 16 часа. Билетът струва 2 лева, преференциалната цена за ученици, пенсионери и инвалиди е един лев.
Билетът важи за вход и в другите изложения, които се провеждат до края на седмицата в Панаира: Международна изложба за медицина, стоматология и фармация „Медикус, Денто, Галения“ (22–24 октомври), финали за Световната киноложка купа 2015, международни киноложки изложби и Шампионат на Великобритания за всички породи кучета (24–25 октомври).

P1050705

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук