„Отделихме 15% от финансовия пакет до 2020г. за обвързана подкрепа на чувствителните сектори, които генерират голяма част от храната, която слагаме на трапезата си. Това са секторите „Животновъдство” и „Плодове и зеленчуци”, които бяха неглижирани в предходния програмен период. „Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев по време на конференция под наслов „Добрата храна е сила”, която се проведе в Аулата на Софийски университет „Св.Климент Охридски”.

IMG_7931

„Новата Обща селскостопанска политика е насочена към гарантиране на добра традиционна храна. В тази връзка и Министерство на земеделието и храните поставя акцент освен върху контрола за качеството и върху проследяването на веригата за това какво произвеждаме, как го преработваме и какво консумираме”, подчерта заместник-министър Грудев. Той посочи, че консумирането на добра храна е философия и начин на живот, за това е важно тя да се произвежда и да бъде достъпна за потребителите.

Заместник-министърът обясни, че са въведени схеми за качеството на произведените суровини като подобряване на генетичния статут на стадата за животни под селекционен контрол. „Въведохме и схеми за българските традиционни сортове, които са обект на потенциална генетична ерозия”, каза още той и подчерта, че няма как да се избяга от икономическата логика и структура на пазара, но традицията трябва винаги да се пази”.

IMG_7935

„Във връзката производител – преработвател – консуматор – контрол има елемент, без който няма как да се случат нещата, това е доверието”, добави зам.-министър Васил Грудев и допълни, че това не изключва необходимостта от завишен контрол.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук