Iliev_Montana (5)„Целта на промените във ветеринарномедицинското законодателство е да се гарантира безопасността по цялата хранителна верига.“ Това каза пред животновъди и ветеринари от област Монтана д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Срещата е част от Националната информационна кампания провеждана от Министерството на земеделието и храните и Българска агенция по безопасност на храните. Той обясни, че след случилото се през лятото с антракса и бруцелозата са направени изводи, че хора не спазват добре задълженията си и не познават добре законодателството. „Здравеопазването на животните е изключително важно за безопасността на цялата хранителна верига. Промените които предлагаме, не се насочени към определено съсловие, а към всички по веригата, животновъди, практикуващи и официални ветеринарни лекари“, каза д-р Илиев. Той допълни, че до края на годината животновъдите ще получат 250 млн. лева субсидии. „Това са обществени пари и би следвало бенефициентите да спазват задълженията си и да не подлагат безопасността на хранителната верига на риск. Дори бенефициенти, на чиито животни не са извършени дейностите по Държавната профилактична програма не би следвало да са допустими за подпомагане.“ Допълни още д-р Илиев.

Изпълнителният директор на БАБХ запозна присъстващите със симптомите на болестите по животните актуални за България и тези, които се разпространяват в Гърция и Турция – Шап, Заразен нодуларен дерматит и шарка по дребните преживни животни. Той съобщи, че една от предложените промени е животновъдите да съобщават за съмнения за заболели животни ветеринарния лекар, с когото имат сключен договор. Друга промяна предвижда ветеринарните доктори да посещават животновъдните обекти с които имат договор през определен период от време. Всяко неизпълнението на задълженията също ще води до административно-наказателни санкции.

Д-р Илиев посочи, че се предвижда животните, които са с ушни марки, но са без надзор също ще бъдат умъртвявани. „Трябва категорично да се прекрати безотговорното отношение на животновъди. Безконтролното пускане на животни може да доведе до компроментиране на хранителната верига. Тези животни могат да влязат в контакт със заразени животни и така да пренесат заболяване в животновъдния обект. Могат да нанесат щети на земеделски стопани, като влязат да пасат в нивите им, или да предизвикат пътнотранспортно произшествие. Не бива да се допускат такива рискове.“, категоричен е той. Изпълнителният директор добави, че за придвижващи се свободно животни, за които може да се проследи, откъде са животните и здрави ли са, тогава санкцията за стопаните остава, но животните ще се даряват на Хранителна банка, но без риск да се компроментира безопасността на хранителната верига“.

На провелите се срещи от Националната информационна кампания провеждана от МЗХ и БАБХ днес в градовете Видин, Ловеч, Монтана, Шумен и Силистра присъстваха общо над 400 животновъди и ветеринари.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук