Кметът на Община Несебър Николай Димитров официално откри Националния фестивал на меда, който се провежда за 14 пореден път в града под егидата на ЮНЕСКО.

Това стана в присъствието на евро депутатката Мария Габриел – ръководител на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.председател на групата на ЕНП в ЕП и Десислава Танева министър на земеделието и храните,пристигнали специално за участие в националната конференция на тема: „Пчеларският сектор в България – състояние и перспективи”.

IMG_7161-1

Форумът, по инициатива на сдружение „Клуб на пчеларите №1 в България”, се организира от евродепутатката и Министерството на земеделието и храните с подкрепата на Община Несебър.

В приветствието си към участниците във фестивала, което продължава до 12 септември, Мария Габриел изтъкна, че Фестивалът на меда в Несебър е първият в страната и е първообраз на други фестивали. И, че той е не само национален, а и интернационален, тъй като за него се говори в самия Европарламент. И, че именно благодарение на българските пчелари, страната ни е разпознаваема като пчеларска страна и гласът и се чува, вследствие на адекватните и аргументирани предложения, които правят.

След приветствието и на Десислава Танева и артистичната програма на площад „Месамбрия”, кметът Димитров влезе в ролята на гид,показвайки на именитите гости павилионите на меденото изложение и обектите по Духовния път „Вяра в Несебър”. Той не пропусна да ги отведе и в галерията на Дружеството на несебърските художници.

В първата част на националната конференция,която се проведе в салона на народно читалище „Яна Лъскова 1904”, темите по които се водиха дискусии бяха: „Ключови приоритети за бъдещето на пчеларския сектор”, „Здравеопазване на пчелните семейства”, „Настаняване, урегулиране, охрана и кражби на пчелни семейства”, „Подпомагане на пчелните семейства и пчеларите”, „Качество, маркетинг и реализация на българските пчелни продукти” и „Стратегия за развитие на пчеларството”.

Във втория панел на конференцията се дискутира по темите: „Пътят напред: общо представителство в пчеларския сектор”, „Организационно състояние на пчеларството в България”, „Общото представителство в сектора: гарант за успешно развитие на пчеларството”.

Участниците в конференцията гласуваха и Резолюция за бъдещето на пчеларския сектор в България, предложена от евродепутатката Мария Габриел.

Форумът бе открит от несебърския пчелар Кирил Киро – почетен председател на сдружение „Клуб на пчеларите №1 в България”, обявен от пчеларската общност в страната и за министър-председател и за цар на пчеларите в България.

IMG_7217 -2

Във встъпителното си слово на конференцията Мария Габриел, че проблемите на пчеларите са проблеми, по които европейските институции работят. Тя сподели,че за първи път в Европейския парламент е успяла да събере работна група, посветена на пчеларите и здравето на пчелите. И, че това е група, която за първи път от 1979г., успява да събере необходимата подкрепа в ЕП, за да бъде създадена”.

Една от най-важните теми, която се обсъжда на европейско ниво е за ползата от опрашването. Габриел припомни, че пчелите не носят само мед и пчелни продукти, а опрашването е това, което оказва влияние за биоразнообразието.

Според нея ролята на пчелата остава в страни от общественото внимание.По темата за неоникотиноидните пестициди българските пчелари обаче бяха активни и успяха за 2 години да бъде наложена забрана. Тя припомни, че тази забрана изтича през декември 2015. И, че до 30 септември е срока да реагира с анализ на пчеларите от страните членки, да се предоставят факти на ЕС, че тази 2-годишна забрана е довела до положителен ефект и мораториумът да продължи, информира Габриел.

Евродепутатката обърна внимание и на друга важна тема свързана с обучението на младите пчелари. Според нея секторът може да се развива устойчиво, което става с предаване на опит от по-опитните към по-младите. Тя обърна внимание, че е важно да се популяризират българските медни продукти на международни изложения. Министър Десислава Танева апелира за създаването на единна браншова организация за защита на националния интерес на българското пчеларство.Тя изтъкна,че именно по този начин пчеларите ще могат да защитават интересите си и ще бъдат убедени, че представляващата ги организация защитава принципно бранша,а не определен регион или група пчелари.

Нужно ви е обединение, което ще осигури по-голямо пазарно присъствие. Вашето влияние като единна браншова организация, като партньор на изпълнителната и на законодателната власт би било много по-голямо, от колкото при сегашната разпокъсаност, изтъкна министър Танева.

Пчеларството е един от бутиковите сектори в земеделието, които показват тенденция за растеж и повишаващ се интерес от както от страна на производителите, така и на потребителите. В биологичното производство пчеларството е секторът, който има най-голяма относителна тежест,тъй като 20% от продукцията му е под контрол за биологично производство. Това повишава възможностите за доход предвид европейското и световно търсене на биологична продукция, заяви още земеделският министър.

Танева информира участниците в конференцията, че се подготвя първата нотификация на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014–2020г., в която в частта агроекология ще бъде предложена мярка за земеделски производители, които произвеждат медоносни култури и ги предоставят за пашуване на пчелни семейства. За първи път българските производители ще бъдат подпомогнати в обхвата на компенсаторните мерки по ПРСР.

Участниците в пчеларския форум приеха резолюция за бъдещето на пчеларския сектор, което се случва за първи път в сектора на пчеларството. В текста на документа са записани основните проблеми, посочени от самите пчелари и предложения за тяхното решаване.

„Надявам се тази резолюция да се превърне в настолна книга за пчеларството и в отправна точка за създаването на такава национална представителна организация, която да защитава интересите на всички български пчелари. По всяка една от точките на резолюцията ще инициирам отделна дискусия, за да можем с национални и международни експерти да обсъдим възможностите за реализирането им. Днес поставихме началото на един процес, който би могъл да отвори нова страница в развитието на българското пчеларство”, заяви Мария Габриел, която е председател и на работната група по пчеларство в Европейския парламент

Максим Момчилов

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук