swissДнес в две професионални гимназии – Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии „Проф. Д-р Георги Павлов” в София и Професионална гимназия „Иван Хаджиенов” – Казанлък, започва за първи път в България дуално обучение, в което ще бъде използван швейцарският опит.

Специално за проекта за дуалното образование в България пристига държавният секретар на Швейцария по образование, научни изследвания и иновации Мауро Дел`Амброджо. Той ще открие заедно с министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев учебната година в Професионална гимназия „Проф. Д-р Георги Павлов” в София.

В две паралелки – 9-ти и 10 клас – в гимназия „Проф. Д-р Георги Павлов” учениците ще се обучават по професията техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти. В гимназията в Казанлък в две паралелки – 9-ти и 11-ти клас – ще се обучават техници за машини и системи с цифрово програмно управление. Двете гимназии са подбрани по няколко критерия, сред които са доброто им партньорство с бизнеса, както и насочеността им в сфери и райони, в които има търсене на квалифицирана работна ръка.

Новото при дуалното образование е, че с всяка учебна година значително се увеличават часовете за работа в реална работна среда. Така в 11-ти и 12-ти клас учениците ще бъдат в два дни от седмицата в училище, а в другите три – ще работят в предприятията и фирмите, които са включени в системата на дуалното образование. Учениците ще подписват специални трудови договори с фирмите и ще получават възнаграждение за работата си, предвидено в Кодекса на труда.

Дуалното образование се въвежда в България в рамките на проекта „Швейцарска подкрепа за въвеждане принципите на дуалното обучение в българската образователна система”, финансиран от Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът е известен накратко като ДОМИНО – абревиатура на „Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото”. Цялата стойност на проекта е 3 530 000 швейцарски франка, като 15 процента е съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката. Изпълнението на проекта е до 2019 година. Проектът ще обхване общо 1 200 ученици в 15 професионални училища, както и десет професии. Ще бъдат разработени нови учебни планове и програми, обучени учители и наставници, както и експерти по дуално образование. Ще бъде използван и швейцарският опит. Дуалното образование е един от основните фактори за икономическия успех и конкурентоспособност на Швейцария.

Участието на всички заинтересовани страни в навлизането на дуалната система в българското образование – държавни институции, частни фирми, браншови и бизнес организации, местни институции и неправителствения сектор – ще бъдат координирани от специален Форум за дуално образование. Неговото учредително заседание на 16 септември 2015г. ще бъде открито от министъра на образованието и науката проф. Тодор Танев и държавния секретар за образование, научни изследвания и иновации на Конфедерация Швейцария Мауро Дел`Амброджо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук