swissОвче и биволско сирене и кисело мляко от редки български породи, краве кисело мляко, сирене, кашкавал и синьо сирене, сладка от горски плодове и пресен биологичен мед… Тези вкусни фермерски продукти от Балкана изненадаха снощи гостите на традиционния прием за Националния празник на Конфедерация Швейцария. Храните са производство на осем производители от зони Натура 2000 в Централна и Западна Стара планина.

5

„За нас е удоволствие и чест да представим тези продукти на нашият прием. Те показват връзката между опазената природа и устойчивия поминък на местното население и са чудесен пример за нашето партньорство и сътрудничество“, каза посланикът на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел.

Фермерите, представили продукцията си на приема, са подпомогнати по проекта „За Балкана и хората“ , финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. С помощта на проекта те са регистрирани по Наредба 26 на МЗХ и продават директно стоката си от мобилни хладилни витрини на пазари и изложения. Продукцията им може да може да бъде купена всяка събота на пазара в софийския квартал „Борово“.

Наред със швейцарски специалитети на приема снощи бяха представени и други български продукти: сладки и соленки от първото по рода си в България Защитено кафене на фондация „Светът на Мария“, приготвени от заетите в него хора с интелектуални затруднения още един успешен българско-швейцарски проект.

Ива Тончева

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук