Актуални новини преди грандиозния събор на народното творчество и животновъдство Рожен 2015

rojen saborНа пресконференция в Смолян бяха обявени актуалната програма и последни новини преди грандиозния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен 2015”. Иновативното културно събитие, което ще се проведе в периода 17-19 юли 2015г. на Роженските поляни в Родопа планина, се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ и Община Смолян в партньорство с Община Чепеларе и подкрепата на Министерство на културата. Рожен 2015 е под патронажа на президента на Република България г-н Росен Плевнелиеев, който ще пристигне специално за официалното откриване. В самото начало 400 гайдари ще огласят Роженските поляни, за да се възроди т.н. „Чудо на Рожен”. Зад сцената за откриването ще има внушителен декор от българския трикольор с размер 5400кв.м.
Въпреки деветгодишното си прекъсване и появата на нови фолклорни фестивали в цялата страна, Съборът се запазва като най-притегателният и най-мащабен фолклорен форум в страната – народен и национален в истинския смисъл на думата. Според кметът на община Смолян – Николай Мелемов Роженският събор ще бъде най-голямото подобно събитие за годината. Платен вход за паркингите и за събитието няма да има – уточни Симеон Караколев, изпълнителен директор на Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“.
Фолклорният конкурс ще се проведе на четири сцени. На тях ще се надпяват 315 певчески групи и 25 ансамбъла. Общо 7 565 ще са участниците от всички фолклорни области на България, които ще се изявят във Фолклорния конкурс. 261 ще са индивидуалните изпълнители; 30 дуетните изпълнения; 12 оркестъра са заявили желание за участие в конкурса, а 30 са обичаите, чиято сценична възстановка ще припомни богатството на традиционната ни култура. За първи път на Рожен ще има и ревю на автентични носии от цяла България. Колекцията е на Ангел Низамски и е събирана в продължение на 32 години. В ревюто ще бъде показана и съвременна мъжка мода с фолклорни мотиви на RICHMART.
Атрактивни надигравания за най-добрите изпълнители от танцовите групи ще има и в трите дни на събора, като за победителите са предвидени парични награди. На Рожен ще се представят също групи от 306 народни читалища – най-старите културно-просветни институции, които са опазили до наши дни обичаите, традициите и духовните ценности на българския народ. 94 са формациите от детски градини, училища, пенсионерски клубове, организации на хора с увреждания и др. Предвидени са и специални събития за децата, които ще посетят Рожен 2015. Гости на събора ще бъдат възпитаници от 10 дома за деца, лишени от родителски грижи встраната. Ще има и благотворителна кауза – ще се събират средства за лечение на жени с рак на гърдата.
Над 8 100 ще са общо участниците на четирите сцени – от конкурса и концертите, с 2 100 повече от 2000 и 2006 г. Те ще демонстрират таланта и възможностите на българското песенно и танцово изкуство, чиито корени са в неизчерпаемия роден фолклор. Всеки ден от 13:00 до 13:20 часа програмата на сцените ще спира, за да се извива право българско хоро, в което се очаква да се включат около 30 000 души.
Освен много фолклор в трите дни на Роженския събор ще има изложения с над 300 породисти животни – овце, кози, коне, магарета, говеда и биволи, както и над 200 кучета от различни породи, сред които каракачанско куче. В Алеята на занаятите 65 майстори занаятчии от цялата страна ще покажат изработвани от тях сувенири и предмети по старинни и арт технологии и ще демонстрират своите умения. Грънчарство, ножарство, медникарство, тъкачество, кожухарство, дърворезба, иконопис, плъсти са част от занаятите, които ще могат да се видят на Събора. В трите дни на Рожен, в мобилни експозиции ще бъдат подредени и музейни изложби за скотовъдството по нашите земи и етнографски сбирки от региона. Хронологически, миналото на Роженския събор ще бъде проследено в изложбата „Рожен – история, песни, звезди“ на Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. Националният исторически музей ще представи Международния проект „Canepal” с акцент овчарството в Родопите и пастирския живот в Европа. Предвидени са още изложения на млечни и месни храни от фермата, на специализирана техника и др. В програмата са включени фермерски състезания, народни борби, шоу с кучета, кулинарни шоута, нестинари, а вечерите ще завършват с грандиозни концерти, изпълнения на нестинари и народни веселби. Организаторите очакват събитието да бъде посетено от 350 000 души.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук