UntitledНа специално кулинарно събитие в Министерството на земеделието и храните на 6 юли 2015 фермери от защитени зони в Западен и Централен Балкан ще представят продукцията си: сирене, мляко, айрян, мед, сладка и др. Храните са произведени от малки местни ферми и бизнеси, подпомогнати по четиригодишния българско-швейцарски проект „За Балкана и хората”, който с работата си показва нагледно, че опазваната природа носи приходи на местните хора. Заедно с Ути Бъчваров фермерите ще подготвят обед с продукти от Балкана за близо 300 служители на Министерството и на агенциите към него.

Събитието ще бъде открито в 12:30 часа, понеделник (6 юли).

1

Производители от млечните ферми в с.Васил Левски (Карловско), Вършец, с.Нефела (Врачанско) и с.Бов (Свогенско) ще донесат овче, биволско и краве сирене, овче, биволско и краве кисело мляко, пастьоризирано краве мляко и айрян. Всички те са регистрирани по Наредба 26 на МЗХ за директните продажби. Продуктите си те ще представят на мобилни хладилни витрини, от които вече продават на фермерския пазар в кв.Борово, София. На трапезата ще има мед от с.Меляне и сладка от горски плодове от с. Превала в Западна Стара планина, както и биологичен мед от два пчелина в Централна Стара планина – на семействата Попови и Начеви от Калофер, първите регистрирани от екипа на „За Балкана и хората”.

2

Промените в Наредбата влязоха в сила преди година в резултат на съвместните усилия на партньорите по проект „За Балкана и хората”, Министерството на земеделието и храните и Българската агенция за безопасност на храните. През 2012 година фермите за преработка на мляко, регистрирани по Наредба 26 бяха само три, днес са вече 15. Девет от тях са регистрирани с помощта на проект „За Балкана и хората”, а други десет са в процес на регистрация. Осем мобилни хладилни витрини, осигурени по проекта, поставиха началото началото на преки продажби на продукти от Балкана на фермерския пазар в кв.Борово, на изложения и фестивали.

Първото издание на „Обяд с вкусни продукти от Балкана” се състоя в МЗХ на 1 юли 2014, последвано месец по-късно от кулинарно събитие в резиденцията на швейцарския посланик в София. И тази година фермерите от Балкана ще представят продукцията си на приема на Швейцарското посолство за националния празник на страната. Предстои фермерите да донесат продукция и на Събора в Рожен (17-19 юли) и на Екофеста „Зелените идеи в действие” на Узана, Габровско (24- 26 юли).

„За Балкана и хората”
Проектът „За Балкана и хората” е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Общата му стойност е 4 790 000 швейцарски франка, от които 590 000 швейцарски франка е съфинансирането от българските партньори. Партньори по проекта са Министерството на земеделието и храните, пет български и четири швейцарски неправителствени организации. Районът на проекта включва девет Натура 2000 зони в Западна и Централна Стара планина.

В резултат на проекта в България вече действат първите схеми на плащания за екосистемни услуги чрез създаване на реални механизми за устойчиво ползване на ресурсите в защитените територии. С експертна и техническа помощ се подпомага и насърчава преработката и директната продажба на фермерски храни. Обучени са 230 държавни служители, 400 фермери, 1500 студенти и представители на неправителствения сектор. Информационната система за местните породи дава възможност за по-рентабилно управление на средствата за опазването на редки породи. Работи се за управлението и устойчивото ползване на високопланинските пасища. Финансирани са пет бизнеса, чиято дейност подпомага биоразнообразието.

Проектът търси обществена подкрепа за устойчивото и справедливо използване на природните ресурси, подпомагайки Коалиция „За да остане природа в България” и работейки за обучението на бъдещите лидери в опазването на природата.

Вижте повече на http://forthenature.org/swissprogramme

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук