10461618_10204194004665600_5016921555505678564_nСелското стопанство е съществен компонент в планирането на международните стратегии. Първата разумна дейност продължава да определя бъдещето на човечеството. Хранителната сигурност практически управлява стабилността на държавите и мира в света. Да се изхрани бързо нарастващите народи в контекст на обедняване на ресурсите и на изменението на икономическите сили съставя едно от най-комплексните предизвикателства на века ни.
Зърното е перфектната илюстрация на стратегиите в селското стопанство. Житото, по-специално дава представа до каква степен една хранителна суровина определя световната сигурност и еволюцията на отношенията между малкото държави, които я произвеждат, и другите, много по-многобройни, които чакат на опашката на световния пазар, за да задоволят потребностите си, тъй като на базата на тази култура се е създала храната на народите във времето. Когато започне да липсва, настава суматоха и страх. Ето как житото става политически център.

10

Житото е във всеки ден от живота на милиарди хора. Но докато консумацията му се мондиализира, разпределението му на планетата е много неравномерно . Използвайки социо-демографските динамики и териториалните диспаритети търговията заема все по-главна роля и стратегиите на   играчите стават все по-комплексни. Разбира се, прибавяме и транспорта и инвестициите , необходими за да може житната реколта да следва нарастващото търсене и да предвижда евентуални климатични и геополитически проблеми.

Стратегическият характер на селското стопанство е несъмнена, добре е да си зададем въпроса дали познаваме тази скрита страна на мондиализацията и познаваме ли властта на житото? Напомням, че през 1971г. в Добруджанския институт в Генерал Тошево е получена най-високата реколта от жито на декар в света, и то без препарати, че малка България произвежда зърно, с което може да осигури хранителната си независимост, но и хранителната зависимост на други държави. Че зърнопроизводителите ще играят все по-голяма роля в държавната политика това е ясно , ясно е и, че ако се използва правилно продоволствената стратегия във външноикономическите отношения, ползите за страната ни ще са огромни.

Мила Александрова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук