IMG_1852Под това мото на 19 юни в Карловското село  Васил Левски беше открита нова мандра, дарение от Швейцария. „Ние знаем, малкото е красиво..“, спомена при откриването посланикът на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел. Така той описа началото на проекта, който включва 16 000 швейцарски франка дарение и изграждане на „Демонстрационен център за преработка на мляко и директни продажби на млечни продукти“. Целта на тези проекти е да се съчетае опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони, правенето на бизнес и отглеждането на животни в природните и националните паркове и в зоните от екологичното мрежа Натура 2000 с производството на качествени и автентични млечни  продукти, които да носят добри доходи на феремерите. Това заяви управителят на Фондация за биологично земеделие „Биоселена“ д-р Стоилко Апостолов.

Центърът бе открит във фермата на семейство Таня и Никола Кулови. Те разполагат още и с хладилна витрина за осъществяване на директни продажби на фермерските пазари в Пловдив и София. Скоро ще се сдобият и с хладилен камион. Във фермата те отглеждат 500 овце от породата „Каракачанска овца“ и 150 биволи от породата „Българска Мурра“, от чието мляко произвеждат уникални продукти като заквасено кисело мляко и саламурено сирене. И за да не остане и капка съмнение по отношение на качеството и влаганите суровини, пред очите на всички поканенисе извърши демонстрация: във ваната се излива млякото от сутрешния малеконадой на биволите, сипва се внимателно мая, бавно се разбърква. „Този процес изисква много  бавно да се размесва млякото, да не се „притеснява“ – обяснява Никола Кулов, докато съпругата му като с милувка прокарва решеката във ваната.

Два часа по-късно, след необходимото „разрязване“, гостите, сред които и посланикът, опитват прясно сирене с невероятен вкус. Пред сградата е и хладилната витрина, на която „работи“ дъщерята Агора, продаваща „зряло“ сирене и кисело  мляко в кофички. Пред всички е поставен огромен кен с айрян от биволско кисело мляко, та всеки да може да се разхлади в летния ден.Синът им Яни пък, след като разведе гостите сред животните, беше представен като новия студнент по специалността Зооинженерство в пловдивския Аграрен университет. С „добре дошъл“ го приветства Директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и ректор на Университета проф. Васил Николов. Семейната ферма отглежда своите животни при целогодишно природосъобразно пашуване в Стара планина. Това е важно за опазване на богатото и уникално биоразнообразие на Национален парк „Централен Балкан“, а свободното пасищно отглеждане е важно условие за производството и зреенето на уникалните млечни продукти.

Красимир Петков

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете Вашият коментар!
Моля, въведете името си тук